Zdravlje

Svetski Dan srca obeležen u Domu zdravlja

Pod sloganom “Poveži se srcem”, obeležen je ovogodišnji Svetski dan srca u Domu zdravlja. Tim povodom,  Odeljenje interne medicine  i Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih organizovali su akciju na kojoj su svi zainteresovani građani mogli da urade skrining na kardiovaskularne bolesti , provere krvni pritisak i dobiju stručne savete od specijaliste sa interne medicine.

Svetski dan srca obeležava se od 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude o posledicama bolesti srca, jednih od vodećih uzroka smrti današnjeg vremena. Kako naglašavaju iz Svetske federacije za srce, najmanje 85% prevremenih smrtnih slučajeva može se sprečiti kontrolom glavnih faktora rizika.

“Poruka je da čuvamo svoje srce, odnosno da se sklonimo štetnih navika i pazimo na zdravlje.Bitno je paziti na štetne faktore kao što su pušenje, visok krvni pritisak i holesterol , dijabetes, gojaznost, fizička neaktivnost koje najčešće dovode do bolesti srca ” , upozorava Radovan Mihajlović, pmoćnik direktora Doma zdravlja.

Izvestan je i uticaj korona virusa na kardiovaskularni sistem.Kako kaže dr Mihajlović , svi srčani bolesnici su višetruko ugroženi tokom pandemije. Veliki uticaj na to ima i smanjenje kapaciteta zdravstvenih ustanova, zbog kojeg se ređe odlazi na redovne preglede.

“U slučaju da dođe do oboljevanja od korone kod srčanih bolesnika, mnogo je veći rizik da imaju tešku kliničku sliku. ”

Kada je reč o posledicama koje korona ostavlja na srce zdravih pacijenata, one su retke i svode se na upalu srčanog mišića ili srčane kese. Može doći i do arteroskleroze, to jest zapaljenskog procesa u kome se formira tromb. Kod pojedinih  pacijenata pozitivnih na kovid, uzrok smrti bio je upravo tromb.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com