Politika

Stanković: Povećati jednokratnu novčanu pomoć za novorođenu decu

Odbornik koalicije Niš moj grad u Skupštini grada Niša Miodrag Stanković, podneo je amandman na Predlog Odluke o izmenama odluke o finansijskoj podršci porodici sa decom na teritoriji Grada Niša.

 

„Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 11.000 dinara koju Grad Niš daje je nedovoljana, pa sam predložio da se taj iznos poveća na 30.000 dinara. Sadašnji predloženi iznos od 11.000 dinara ne pokriva osnovne troškove za novorođeno dete ni za nedelju dana, tako da bi povećanje ovog iznosa na 30.000 dinara ohrabrilo bračne parove na proširenje porodice“, izjavio je Stanković.

U 2020. godini u Gradu Nišu rođeno je 3.255 beba, što je manje u odnosu na prethodnu godinu. Кako bi se trend smanjenja broja novorođene dece prekinuo bilo bi značajno da Grad stimuliše roditelje da se odluče na potomstvo, a tome bi doprinelo povećano novčano davanje za prvorođeno dete, a i za svako naredno rođeno dete.

Mnoge opštine i gradovi su odlučili da povećaju izdvajanje iz budžeta za ove namene i da tako pozitivno utiču na demografsku politiku u lokalnoj zajednici.

Osim novčanih sredstava, porodilje u pojedinim opštinama dobijaju i kolica za blizance i trojke i pakete za novorođenčad, a opštine ne prestaju da pomažu roditeljima ni kada deca malo odrastu, pa im mnogi obezbeđuju besplatnu užinu, besplatan prevoz do škole, besplatne udžbenike i pribor za nastavu.

„Mladi bračni parovi se ne odlučuju na proširenje porodice zbog nedovoljnih i jednokratnih mera kojima država pokušava da podstiče rađanje. Jedan od razloga je nezaposlenost jednog od roditelja, nedovoljno sredstava za osnovne životne potrebe kao i nedovoljno interesovanje lokalne samouprave da pomogne mladim bračnim parovima da obezbede mesto za stanovanje“, dodao je Stanković.

„Moramo imati u vidu da je za početne troškove koji uključuju krevetac, kolica, sedeljku za automobil, komodu za presvlačenje i osnovni komplet pamučnih pelena i kozmetike potrebno od 50.000 do 110.000 dinara. Za novorođenče je potrebno obezbediti krevetac, kolica, torbu, nosiljku, pelene, flašice i garderobu. Svakog meseca samo za pelene potrebno je izdvojiti oko 3.000 dinara. S obzirom da roditelji u Srbiji opremu i hranu za novorođenčad i bebe plaćaju i do 30 odsto više nego u zemljama u okruženju, novčani iznos koji daje Grad je nedovoljan“, zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ja podnosim amandman da se novčana sredstva za decu u Nišu izdvajaju iz budžeta grada a da se gradskim parazitima koji su na gradski i opštinske kazane plata smanji za 80%, da im se oduzmu službena kola u privatne svrhe i vikendom i da jure konjske zaprege po gradu zajedno sa policijom PU Niš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com