DruštvoZdravlje

Sremuš – čisti naše krvne sudove i veoma je lekovit

Biljka sremuš ili drugačije poznata i kao divlji beli luk uglavnom raste u vlažnim listopadnim šumama i planinskim predelima. Takođe je poznata i po nazivu medveđi luk, pošto medvedi vole da jedu ovu biljku nakon zimskog sna kako bi pročistili želudac.

Ono što je karakteristično za ovu bilku jeste njena jaka aroma i miris. Ukus je poput belog luka samo što nema lošeg zadaha posle konzumiranja. Proleće je sezona branja ove biljke, tačnije od marta pa do kraja maja. Od davnina se znalo za njene zdrastvene beneficije pa nije ni čudo što je toliko popularna.

Sremuš za zdravlje

Sremuš je biljka koja ima mnoge zdrastvene beneficije. Ovoj tvrdnji doprinosi i činjenica da je 1992 godine sremuš bio proglašen svetskom lekovitom biljkom. Sremuš u sebi sadrži puno vitamina i minerala. Bogat je vitaminom C, karotenom, alicinom, belančevinama, eteričnim uljem i alisulfidom. Listovi u sebi sadrže od 20 do 50 mg vitamina C.

Foto: V.V.

Sremuš – kako se upotrebljava

Sremuš se može koristiti kako u lekovite tako i u kulinarske svrhe. U kuhinji se može spremiti kao salata, dodatak nekom jelu ili u supi ukoliko želite da pojačate aromu belog luka. Tako da u nedostatku belog luka sremuš ga može zameniti. Čak je 20 puta lekovitiji od belog luka i pritom ga organizam lakše vari i prerađuje. Kada govorimo o lekovitim svojstvima on je odličan u: sprečavanju infekcijskih upala, snižavanju krvnog pritiska, sprečavanju pojave ateroskleroze i povoljno utiče na kardiovaskularni sistem.

Sremuš protiv holesterola

Kada je u pitanju ova biljka, poznata je po tome što snižava krvni pritisak.Takodje snižava nivo šećera u krvi, pa samim tim reguliše trigliceride i holesterol. Izuzetno popravlja celokupnu krvnu sliku. Kako biste snizili visok pritisak i sprečili začepljenje krvnih sudova možete napraviti tinkturu od sremuša.

Potrebno je 300 gr svežeg lista biljke i 1 litar komove rakije. Praznu flašu napunite listovima pa ih prelijte rakijom. Flašu treba držati na suncu ili toplom mestu 15 dana. S vremena na vreme promešajte štapićem.Potom kada prodje 15 dana procedite i čuvajte u frižideru. Ujutru i uveče se preporučuje uzimanje 1 kašičice tinkture.
Sremuš za detoksikaciju orgaizma

Jedna od najbitnijih funkcija sremuša jeste upravo detoksikacija organizma. Čisti i izbacuje toksine iz našeg organizma. Pogotovu čisti: creva, bubrege, žučnu kesu i jetru.

Foto: V.V.

Sremuš za srce

Sremuš jako blagotvorno utiče na funkcionisanje srca. Krvne sudove širi, odnosno čini ih elastičnijim i omogućava nesmotanu funkciju srca. Pošto jača srčano mišićno tkivo, onemogućuje infarkt i ujedno štiti srce od raznih bolesti.

Sremuš za kožu

Biljka sremuš je odlična i za eksternu upotrebu. Ukoliko imate problem sa kožom poput bubuljica, ekcema, dermatitisa ili iritacije maska od sremuša će vam pomoći i umiriti kožu. Potrebna je veza sremuša, ali da bude bez cveta biljke. Zgnječiti je u posudi pa sipati kašiku vruće vode. Dobro promešajte pa kada se ohladi, vatom natopite i stavite na lice. Maska neka stoji oko 10 minuta.

Foto: V.V.

Sremuš protiv infekcija i upala

Uvodjenjem svežeg sremuša u našu ishranu pomaže u borbi protiv infekcija i upala. Štiti naš organizam od gripa i prehlada i pomaže kod lečenja bronhitisa. Kada su zapušeni sinusi olakšava disanje i umiruje kašalj. Sremuš je i odličan za izbacivanje parazita iz creva i štiti ih od iritacija.

Autor: Marko B. (Majka prirode)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com