Društvo

SOTIROVSKI : Zadatak lokalnih samouprava je da povežu dijasporu sa maticom

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prisustvovala je prvom sastanku Poslovnog saveta za dijasporu za period 2023 – 2027. koji je organizovala Privredna komora Srbije pod pokroviteljstvom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, finansiranog od strane Švajcarske razvojne saradnje.

Gradonačelnica Sotirovski je na sastanku govorila o saradnji dijaspore i Naučno-tehnoloških parkova u Srbiji i povratku inženjera u Niš navodeći primere dobre prakse. Istakla je da je akademska dijaspora naš veliki potencijal za razvoj privrede a posebno pametne tehnologije i zelene agende i dodala da je zadatak lokalnih samouprava da povežu dijasporu sa maticom i budu njihova logistička podrška u pokretanju biznisa.

Poslovni savet za dijasporu će u narednom periodu biti programsko i operativno telo koje će se baviti realizacijom konkretnih ciljeva u različitim temama, od sistema podrške za investiranje dijaspore u saradnji sa partnerima u Srbiji preko zelene agende u privatnom sektoru do podrške organizaciji poslovnih konferencija sa dijasporom.

Sastanku su prisustvovali i Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize Privredna komora Srbije, Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom, Ričard Koli, direktor Kancelarije za saradnju, Ambasada Švajcarske i Bojana Balon, vršilac dužnosti zamenika stalnog predstavnika UNDP u Republici Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. evo ja zivim u Minhenu. Kao prvo pokusao sam akciju doniranja garderobe, obuce i igracaka za decu bez roditelja i za decu koja tesko zive. NIKO NECE DA PRIHAVTI I DELI u Nisu, dva meseca pokusavam. Na kraju sam odecu i obucu koju sam skupio bacio u kontejner, igrcake ostale jos uvek. Uz to se uglavnom javljaju bosanci i hrvati da pomognu, najmanje srbi – toliko o tome da li je potrebna pomoc ugrozenoj deci u Nisu, a drugo koliko Srbi pomazu Srbe. Veoma sam razocaran. Uz to gradonaclenica poziva da se dijaspora vrati, pomogne… Pa mi smo svi otisli zbog lopovluka i korupcije. I sta sad da se vratimo ili da saljemo pare? ukratko: OD MENE NISTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com