Društvo

Sotirovski: Struja priključena naselju 12. februar, ali dugovi moraju da se plate

Stanovnici romskog naselja 12. februar dobili su ovih dana ponovo struju, koja im je bila isključena pre skoro devet meseci zbog neplaćenih računa i nelegalne potrošnje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je kazala da je rukovodstvo grada nedavno imalo sastanak sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Djedović i sa romskim nevladinim organizacijama i da je tada dobijeno “usmeno obećanje da će struja biti plaćena”.

“Samo na rečima je ostalo. Niko nije stavio potpis, niti garantovao da će struja zaista biti plaćena. Ovo je za sada samo jedno privremeno rešenje”, izjavila je Sotirovski.

Ona je poručila da, bez obzira u kom gradu se živi, ono što se potroši mora da se plati.

“Ukoliko se sada taj dogovor ne ispoštuje, ne znam šta će biti, ukoliko sutradan EPS isključi struju. Grad je nije isključivao, grad svim našim sugradjanim maksimalno pomažće da se vrate na energetski sistem”, izjavila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, kuće u naselju 12. februar, na žalost, neće moći da budu legalizovane jer se nalaze delom na privatnom zemljištu, a delom na zemljištu kompanija koje su u stečaju.

“To je problem koji će oni morati da rešavaju i grad će u tome da im pomogne, ali samo dok ima pravnog osnova. Ovo priključenje struje je samo jedno privremeno rešenje”, izjavila je Sotirovski.

Iz Pokreta “Opre Roma” naveli su da je reč o “kratkoročnom, bezbednom i legalnom rešenju”.

Oni su kazali da očekuju da će EPS i u budućnosti nastaviti da bude “javno preduzeće vodjeno principima pravde i da će nastojati da svim gradjanima obezbedi stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom.

“Srbiji ne treba EPS koji je pristrasan, manipulativan i instrument zloupotrebe za različite političke svrhe”, istakli su u Pokretu “Opre Roma”.

Članovi 24 domaćinstva koja žive u naselju 12. februar su tokom oktobra više puta protestovali najpre ispred Gradske kuće, a potom ispred sedišta Ministarstva rudarstva i energetike i zahtevali da im struja bude priključena.

Iz Elektrodistribucije Niš tada su im odgovorili da su zahtevi da se objekti ponovo priključe na distributivnu mrežu “na nelegalan i nezakonit način” za njiih neprihvatljivi.

U tom preduzeću su kazali da je u naselju 12. februar bilo 10 legalnih priključaka na elektro mrežu, ali da su vlasnici objekata, angažovali lice koje devet brojila priključilo na mrežu tako da se potrošnja električne energije ne registruje.

Policija je tada zatekla i uhapsila počinioca, a ekipa Elektrodistribucije Niš je konstatovala neovlašćenu potrošnju i isključila struju na brojilima koja su nelegalno priključena na mrežu.

“Da bi pomenuti objekti mogli ponovo da se priključe na mrežu njihovi vlasnici moraju da podnesu uredne zahteve i daju svu potrebnu dokumentaciju, a prioritet je dokaz o pravu svojine, odnosno pravu korišćenja objekta za koji se traži priključak”, naveli su minule jeseni u Elektrodistribuciji Niš.

Na području Grada Niša postoji oko 6.000 domaćinstava kojima je struja već godinama isključena zbog neplaćenih računa ili nelegalne potrošnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Најбоље сви да се изјаснимо као Роми, већа би права имали.
    И ко ће ту струју да плати, да неће град можда, опет на грбачу ЕПС-а или ЕДС-а, па докле бре више.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com