Društvo

Sotirovski: Grad planira da izmesti ranohrišćanske grobnice koje se nalaze na parceli kompanije Beneton

Grad planira da izmesti ranohrišćanske grobnice koje se nalaze na parcelama kompanije Beneton, ali je prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski to dug i skup posao. Ona je kazala da se razmišljalo i da se jedan deo otvori za turiste i izrazila očekivanje da će za to naići na razumevanje vlasnika kompanije.

 

“Razgovarali smo o tome na koji način da kompaniji Beneton, sada kompaniji Olimpias, pomognemo na koji način da sve grobnice koje se nalaze tamo pokušamo da izmestimo. To će biti jako dug i jako skup proces. Mi ćemo sa njima razgovarati da li postoji kompromisno rešenje, odnosno da li žele da deo parcele ustupe gradu i da taj deo bude otvoren za posetioce, a da istovremeno grad njima omogući da na drugom delu parcele eventualno sa nekim izmenama oni nastave sa svojom invensticijom. Mislim da je to jako važno i zbog grada i zbog celokupnog turističkog sadržaja ovog dela Srbije, ali i zbog struke, jer na primerima Sofije, Berlina i mnogih drugih evropskih gradova gde su arheološka nalazišta dostupna javnosti, pokazuje se koliko se zapravo brine o njima”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je najavila da bi Grad aplicirao za sredstva kod evropskih fondova ili onih koji postoje u zemljama zapadnog Balkana, mada je, kazala je ona, to jedan od najtežih načina da se sačuva arheološko blago.

“Mi ćemo na sastanku sa predstavnicima invenstitora ipak razgovarali u pravcu da oni ustupe deo placa i da ga mi otvorimo za javnost. Mnoge naše invensticije su stale zbog tih nalazišta, a nama nije samo stalo da naši arheolozi to pronađu i konzerviraju, već i da imamo čime da se pohvalimo”, rekla je ona.

Da podsetimo, prilikom izgradnje fabrike Beneton, pronađeno je tridesetak grobnica. Tada je rečeno da se radi o delu ogromne nekropole u Jagodinmali jer su pronađene grobnice u nizu, a pretpostavlja se da one datiraju iz perioda od 1500. do 1600. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Da, da… takO se i u DobrUjevac izmesta……
    Ma, ko shisha, bre, istoriju! Para od stranci je zakon! Rushiiiii, ha-ha-ha! Rushiiiiii!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com