Ekonomija

Zaposleni u firmi Tessil ostaju bez posla. RADNICE SPREMNE DA SE ŽRTVUJU ZBOG OPSTANKA FIRME

Zbog teške situacije, slabog izvoza i uvoza, firma Tessil, koja je kooperant kompanije Olimpias, moraće da zatvori svoje pogone i otpusti radnike. Tridesetak radnica danas se okupilo ispred firme i kako je rečeno Niškim Vestima, firma i pored pomoći države, ukoliko otpusti 10% radnika neće moći da nastavi poslovanje. One su zbog toga uputile apel državi da promeni krterijume i omogući da firme mogu da otpuste 20% radnika, a da ipak dobiju pomoć za nastavak poslovanja.

Radnica, čije je ime poznato redakciji Niških Vesti istakla je da su one spremne da se žrtvuju kako bi 80% njih ostalo na poslu i kako bi firma radila.

“U razgovoru sa vlasnikom došli smo do zaključka da firma ne može da opstane ako otpusti do 10% radnika. Zato zahtevamo da država omogući našoj firmi, ali i ostalim firmama, da mogu da otpuste 20 do 25% pradnika, a da opet dobiju subvencije”, kazala je za Niške Vesti radnica Tessila.

Ona je dodala da bi u tom slučaju, poslodavac bio obavezan da sklopi ugovor sa otpuštenim radnicima da će ih vratiti na posao kada se poboljša situacija.

Foto: NV

“To bi išlo i nama i njima u korist. Tako će opstati firma, a otići će kući samo jedan broj radnika, jer u ovoj situaciji smo 100% ostali bez posla. S tim što bi u tom slučaju trebalo da se napravi neki ugovor gde će morati vlasnik firme, kada se pokrene posao, da ponovo zaposli te radnike.”

Firma Tessil radila je u dve smene do petka. U ponedeljak prepodne je zaposlenima stigao poziv na hitan sastanak.

“Znali smo šta se dešava, jer su pre nas bile zatvorene već dve firme. Održan je sastanak i rečeno je da država nije želela da izađe u susret i da mora da se firma zatvori. Čekamo samo da nas pozovu i da uzmemo spiskove za otkaz. Inače do petka smo radili najnormalnije, imali smo i zaštitne rukavice i maske, bio nam je organizovan prevoz.”

Kako su najavile radnice firme Tessil, trebalo bi da organizuju novi skup ispred firme već sutra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Dzabe drezdite ispred kapije, onaj ko Vas je zaposlio i nametanuo vam knjizice sns-a , je u Vojvode Misica ,kod NTV-a ! Privatnik,ko privatnik,uzeo
    subvencije 10000 € po zaposlenom,vise nema fajde i cao djaci !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com