Društvo

Neverovatno otkriće u Jagodin mali, otkriveno više od 100 ranohrišćanskih grobova

Arheolozi niškog odeljenja Zavoda za zaštitu spomenika Srbije pronašli su na prostoru naselja Jagodin mala u Nišu neverovatno otkriće. Reč je o više od 100 ranohrišćanskih grobova iz perioda od 4. do 6. veka, koji su doneli nova saznanja o antičkom Naisusu i potvrdili da je drevni grad bio jedno od prvih mesta u kojem su njegovi žitelji mogli da žive i da se sahranjuju u skladu sa hrišćanskim običajima, nakon što je 313. godine Konstantin Veliki priznao hrišćanstvo kao državnu religiju.

Trećina novootkrivenih grobnih mesta su dečija, što do sada u tolikom broju nije nađeno na ovom prostoru.

Aleksandar Aleksić, arheolog; Foto: printscreen RTV Belle amie

“Prilikom ranijih građevinskih radova uglavnom se otkrije jedna grobnica, a okolo nema ničega. Ovoga puta smo dokazali da jedna grobnica nikada nije sama, već da je uz nju uvek više grobova. Sami tipovi grobnih celina su različiti. Utvrdili smo ustanovljenu tipologiju grobljanske arhitektura, ali imamo i različite nove tipove grobova. Od pet pronađenih grobnica svaka je poseban tip”, rekao je arheolog Aleksandar Aleksić.

Foto: prtintscreen RTV Belle amie

U Pantelejskoj ulici pronađeni su i lični komadi nakita, uglavnom od bojenog stakla. Čišćenje i konzerviranje tih predmeta tek predstoji.

“Radi se o ličnom nakitu od stakla, staklene perle, po neki prsten. Pronađene su i minijaturne staklene posude. Radi se o hrišćanskim grobovima tako da nema nema grobnih priloga kao što bi bilo u drugom kontekstu”, kažu arheolozi.

Pre pojave hrišćanstva bilo je uobičajeno da se pokojnici spaljuju. Sada je na hriščanskoj nekropoli pronadjen grob sa spaljenim pokojnikom.Takvih grobova ima četiri.

Foto: prtintscreen RTV Belle amie

Na ovoj lokaciji se istraživanja završavaju u petak. Do sada je u Jagodin mali pronađeno oko 320 grobnica. Od tog broja preživele su 24. Početkom godine došlo je do promena u Zakonu o kulturnom nasledju,što važi za arheološko nalazište na području Jagodin Male,i lokaliteta Medijana.

 Tekst je je deo projekta “Ovo je Pantelej” za koji je sredstva odobrila GO Pantelej na Konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2022. godini. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne izražavaju nužno stavove sufinansijera.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com