Društvo

DOBRE VESTI: Iz godine u godinu smanjuje se broj korisnika socijalne pomoći u Nišu

Socijalnu pomoć u Nišu prima 7.497 porodica, a prema rečima Lidije Stanković, pomoćnika direktora Centra za socijalni rad “Sveti Sava” taj broj se smanjuje iz godine u godinu. Očekivano je da se broj korisnika socijalne pomoći zbog pandemije korona virusa poveća, međutim do toga nije došlo pa broj onih koji se nalaze na evidenciji za ovu vrstu pomoći smanjen za 20 odsto u odnosu na pre šest godina.

 

“Korisnik novčane socijalne pomoći može da bude bilo koji pojedinac ili porodica koji imaju prihode koji su ispod nivoa socijalne sigurnosti. Među primaocima socijalne pomoći su i osobe koje su radno sposobne i taj procenat je 53 odsto dok su ostali nosioci ovog prava radno nesposobni”, objašnjava Lidija Stanković.

Radno sposobno stanovništvo pomoć dobija 9 meseci i ti korisnici često su uključeni u projekte dobrovoljnog radnog angažovanja, dok oni koji nisu sposobni za rad novac dobijaju 12 meseci.

“Jedini način da se prevaziđe ova nepovoljna situacija je lično angažovanje, proaktivan stav u pronalaženju posla i uključivanje na tržište rada. Centar za socijalni rad u tom smislu podržava svoje korisnike i aktivno rade na tome da se direktno uključe na tržište rada i u tome im je partner Nacionalna služba za zapošljavanje sa kojom imaju potpisan protokol o saradnji. Za one kategorije građana koji spadaju u grupu teže zapošljivih imaju uslugu radnog angažovanja za šta vlada veliko interesovanje”, ističe Lidija Stanković.

Trend smanjenja onih kojima je socijalna pomoć potrebna je rezultat dobre saradnje države, Grada i Centra za socijalni rad, kažu u ovoj ustanovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com