Društvo

POVEĆAN BROJ RAZVODA: U Nišu se u 2020.godini razvelo 560 parova

Tokom prošle godine u Nišu se razvelo 560 parova, što je za oko 25 odsto više u odnosu na 2019. godinu kada je bračnu zajednicu okončalo 436 parova, pokazuje evidencija koju vodi Centr za socijalni rad Sveti Sava u Nišu.

Različiti pogledi na svet u pogledu vaspitanja, neravnomerna raspodela poslova, kao i nezrelost partnera najčešći su razlozi za okončanje zajedničkog života.Istovremeno je u matičnoj službi zabeležen manji broj sklopljenih brakova, ali nadležni iz ove oblasti tvrde da porodica kao institucija nije ugrožena jer je sve više vanbračnih zajednica.

“U ranijim periodima zasnivanje braka bilo je organizovao u skladu sa tradicijom i tradicionanim društvenim obrascima. Znalo se da se brak sklapa pre svega zbog dece i funkcije roditeljstva i svi su se trudili da se taj brak održi. Tada se bračni drugovi nisu previše preispitivali da li su zadovoljni ličnim odnosima, da li i dalje postoji ljubav ili ne postoji. To se sada menja i u fokusu partnerskih zajednica je lični odnos, a sa druge strane izgubilo se socijalno stigmatizovanje za ljude koje se razvode”, kaže Lidija Stanković, pomoćnik direktora Centra za socijalni rad Sveti Sava u Nišu.

Ona dodaje da je prema podacima Uprave za građanska stanja Grada Niša broj sklopljenih brakava u 2020. godini bio 955, dok je u 2019.godini taj broj iznosio 1384.

“Povećan broj razvoda oslikava globalni trend koji postoji kod nas, a to je da je reogranizacija porodičnih odnosa koji se kreću od tradicionalnih odnosa kao što je brak ka nekim novim oblicima zajedničkog života kao što su vanbračne zajednice. Imamo i povečan broj vanbračnih zajednica, jednoroditeljskih porodica, složenih porodica sa pomajkom i poočimom i na osnovu toga ne može da se izvuče podatak da porodica propada”, objašnjava Lidija Stanković.

Ne, porodica ne propada ona je samo u tranziciji i prelazi iz jednog oblika u drugi, dodaje Stanković.

“Ranije je bračne odnosi uređivao patrijarhalni moralni obrazac koji sada slabi tako da je sada više sve na pojedincu i njegovom odnosu sa partnerom da se ostvari funkcionalni bračni odnos”, dodaje Lidija Stanković.
Brak je najugroženiji oko pete godine zajedničkog života, kao i neposredno nakon dobijanja deteta, smatraju stručnjaci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com