Društvo

Skupa neistina i jeftina istina

‚‚Skupa neistina i jeftina istina‚‚ naziv je tribine koja je održana na amfiteatru na Keju u organizaciji Regionalnog centra Mobing Niš, a prema rečima direktorke centra Aleksandre Barton tribina je dugo pripremana sa ciljem da građani na osnovu svog iskustva pokažu kako su se osećali u trunicima kada su mediji pisali o njima u negativnom kontekstu, ali i da kažu da li mediji mogu da pomognu u pozitivnom smislu.

Učesnici tribine su bili Aleksandra Barton, ali i profesor dr Vladislava Bojanić koja je o temi govorila sa aspekta svoje struke i posledica koje pisanje o pojedincima može da izazove, dok je Miloš Dragićević govorio o pravnim mehanizmima zaštite u ovakvim slučajevima. Građani koji su učestvovali na tribini sami su se prijavljivali želeći da svojim iskustvom skrenu pažnju drugima, jer, prema rečima dr Vladislave Bojanić, to nije problem samo jedinke već cele porodice i njenog okruženja.

‚‚Mobing koji neki građani dožive posledica je širenja laži o njima, a zarad neke dobiti te druge strane. U jednom slučaju se plasiraju lažne istine da bi neko napredovao u poslu, a sa druge strane plasiraju se i nestine koje su mnogo skuplje od istinitih laži. Laž je uvek korak ispred istine jer je čoveku teško da se vrati unazad i da opovrgne nešto što je već plasirano, posebno se to odnosi na medije koji imaju i tu ulogu da formiraju mišljenje javnosti‚‚- kazala je Barton.

Jedan od učesnika tribine bio je profesor Miljan Milenković koji je otvoreno progovorio o svom slučaju od pre dve godine kada  je postavljen za v.d. direktora Lutkarskog pozorišta i  kada je u medijima optužen za postavljanje kamera u pozorištu kako bi snimao glumce i decu kako se presvlače, a potom je ta priča ponovo postala aktuelna sada kada se saznalo da je on jedan od kandidata za direktora jedne niške škole. Odlučio je da javno progovori jer više nema snage da se bori sam kako bi zaštitio i sebe i svoju porodicu. Krivicu ne osaća jer nije kriv, a u prilog tome idu i podaci da nikada nije krivično odgovarao za bilo šta, niti se protiv njega vodio ili vodi krivični postupak. I deo zaposelnih radnika u pozorištu se prijavilo da govori o ovom slučaju smatrajući da je Mlenkoviću naneta šteta.

Foto: V. P.

‚‚Kamere jesu postavljene, oduka o tome je doneta na Upravnom odboru, legalno su nabavljene preko tendera, ugrađene na mestima koja pokrivaju prostorije koje su svima dostupne kao i u glumačkom salonu koji nije namenjen presvlačenju glumaca već samo odmoru do ponovnog izlaska na scenu. Kamera nema u svlačionicama glumaca‚‚- tvrde zaposleni u ovom pozorištu i dodaju da je postavljanje kamera imalo za zadatak, u prvom redu, da se zaštiti imovina pozirišta.

 ‚‚Optužbe na račun mog imena, služe samo onima koji u životu nisu uradili ništa na svom duhovnom i profesionalnom planu. Ne mogu i ne želim da budem više meta nedostignutih ljudi koji nisu  ostavili ni jedan profesionalni trag u ovom gradu. Svaki napad je zapravo fokusiran na moju političku opredeljenost jer pojedincima ne odgovara da sam na strani istine, pravde, rada i poštenja. Ušao sam u politiku, verujte da je stranka kojoj pripadam stranka budućnosti i prosperiteta poštenih, dobrih i radnih ljudi. Tako  se i ponašam i iskreno prenosim to sopstveno znanje generacijama koje formiram‚‚- kazao je Miljan Milenković.

Prema rečima profesorke dr Vladislave Bojanić kada se u medijima pojavi neistina o nekome, a može se desiti svakome od nas kaže ona, prvo pitanje koje sebimoramo da postavimo je ko ima koristi od toga.

‚‚Oduvek smo, a danas smo sve više bombardovani lažnim bestima. Danas to može da bude jedna osoba, sutra druga, a onda i svi. Mi uglavnom opraštamo takve vesti, ali to je pogrošno jer one naš život mogu da dovedu u opasnost. Svaku lažnu vest treba proveriti jer samo tako možemo biti sigurni šta je istina. Kada se radi o pojedincima oni zbog lažnih vesti koje se plasiraju o njima prolaze pravi pakao, porodice se raspadaju, one su pod stalnim stresom koji uništava njihovo zdravlje, a to se ne može zanemariti‚‚-kazala je profesor dr Vladislava  Bojanić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com