Kultura

Underground Fest – Povratak podzemne kulture u Nišu

Kako su se u Nišu pojavili mnogi mladi bendovi, tako se stvorila potreba za novim muzičkim događajima.

U proteklih nekoliko godina, u Nišu organizovano je veliki broj novih muzičkih festivala, a jedan od njih je Underground Fest. Ono što čini Underground Fest posebnim je njegov cilj, a to je očuvanje lokalne alternativne muzičke scene.

Dva mlada muzičara, Stevan Radulović i Jakov Živković, nisu bili zadovoljni činjenicom da su mnogi muzički festivali takmičarskog duha, tako se rodila ideja za festival koji bi spojio rad svih neafirmisanih muzičara u Nišu i okolini.

“Ideja Undergound Fest-a je da se svaki bend oseća podjednako važno”, navodi Jakov i naglašava da na festivalu ne postoji nikakva hijerarhija između bendova.

Prvi Underground Fest održan je oktobra prošle godine u Niškom kulturnom centru. Tokom dva festivalska dana, nastupilo je osam lokalnih bendova, a a sav prikupljen novac otišao je u humanitarne svrhe.

Foto: Jelena Perić

Prvi festival održan je u velikoj sali Niškog kulturnog centa, nekadašnji “Muzički klub 81” kome ovaj festival odaje počasat kao kultnom prostoru u kojem su se osamdesetih održavale svirke mnogih rok bendova. Kako navode organizatori, sve karte za događaj bile su rasprodate u prvih petnaest minuta, a festival je brojio preko trista gostiju tokom ova dva dana.

Kao jedan od glavnih aspekta festivala izdvajaju čin Peđe Živanovića, frontmena sastvara Blue Mondays, koji je pozvao publiku na scenu i pred njom se poklonio. Ovaj čin Peđe Živanovića predstavlja metaforičku predaju rok scene mlađoj populaciji u Nišu.

Pored festivala, organizatori su zamisli da održe tri “fundraising” žurke, kako bi prikupili novčana sredstva za realzovanje sledećeg festivala u oktobru, pošto su odlučili da ove godine ne traže sponzora. Prva “foundrasing” žurka u saradnji sa koncertnom agencijom “Los Bushos” održana je krajem marta u klubu Feedback gde su nastupili bendovi Nemir i Blue Mondays, kao i DJ set Music to play in the dark, a publika je mogla da podrži festival kupovinom promo materijala.

Pored žurki, organizatori pripremaju album sa kompilacijom pesma bendova koji su nastupali na prethodnom festivalu, samim tim imaju za cilj da podstaknu mlade autore na dalje stvaralaštvo. Album se očekuje krajem septembra ove godine, kad i poslednja u nizu “warm up” žurka pred festival. Takođe zamišljeno je da se u pratećem programu održe tribine i promoćije u sklopu festivala.  “Gledamo da Underground Festival ne bude samo festival muzike, već celokupne undergound kulture” navodi Steva i kaže da je mladima potrebno da na neki način iskažu bunt. Navode da se festival ne fokusira na jedan žanr i da je glavni cilj što veće promovisanje autorske muzike i niške muzičke scene.

Za drugi Underground Fest publika može da očekuje još jedan festivalski dan, kao i koncertnu rasvetu koja je pravila problem tokom prošlogodišnjeg događaja. Sledeća “fundraising” žurka održaće se u drugoj polovini maja, a organizatori će ubrzo obavestiti javnost o lokaciji na kojoj će se ona održati. Konkurs za učeće na drugom Underground Fest-u biće otvoren nakon druge žurke, a svaka prijava je dobrodošla. Informacije o budućim dešavanjma vezanim za festival možete pronaći na njihovom Instagram profilu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Underground fest (@_underground.fest)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com