IZBORI 2023.Politika

Šešelj u Nišu: Podržavamo Vučića po svim ključnim nacionalnim pitanjima

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas u Nišu da će po svim ključnim nacionalnim pitanjima biti “stub države Srbije” i da su zbog toga podržali Aleksandra Vučića.

“Nismo ga podržali zato što je lep i pametan, već zato što se zaklinje svaki dan da neće potpisati nezavisnost Kosova i Metohije i neće dozvoliti da Kosovo bude primljeno u Ujedinjene nacije. Neće dozvoliti da se Republika Srpska (RS) utopi u unitarnu Bosnu i Hercegovinu (BiH) i neće zavoditi sankcije Rusiji”, ubeđen je Šešelj.

Šešelj je istakao da će, ukoliko SRS bude imao jaku poslaničku grupu u novom parlamentu, biti opoziciona politička partija koja će kritikovati vlast po svim pitanjima po kojima se sa njima ne slaže, te da će u tome biti “nemilosrdni i nepomirljivi”.

“Naš će osnovi zahtev biti da se što pre ukinu privatni izvršitelji, da se ta funkcija vrati sudu i da se ograniči pravo da se dužnicima otimaju stanovi. Mora određeni broj kvadrata po svakom članu porodice biti siguran od bilo kakve prinudne naplate i prinudnog izvršenja”, naglasio je Šešelj.

Prema njegovim rečima, rizik uzimanja kredita ne može da bude samo na građanima, nego deo rizika mora da snosi i banka.

“Banka treba dobro da ispituje kome daje kredit, a kome ne. Da se ne događa da ljudi ostanu sa decom na ulici zato što su ostali prethodno bez posla ili se dešavalo nešto drugo u njihovom životu”, izjavio je lider radikala.

Šešelj je kazao da će jedan od zahteva Srpske radikalne stranke biti da se pod hitno vrati državni monopol na štampanje udžbenika, “a ne da nam udžbenike štampaju Nemci, Hrvati i Slovenci”.

“Mi ćemo se zalagati da se popravi socijalni položaj penzionera. Zaprepastio sam se kada sam čuo da je najveća penzija u našoj zemlji 190.000 dinara, a nakon povećanja biće 230.000 dinara. Zalažemo se da se stane sa povećanjem najvećih penzija, dok ove male penzije ne dostignu oko 50.000 dinara”, istakao je Šešelj.

On je rekao da sada ima penzija od 14.000 i 15.000 dinara, i naglasio da sa tim parama ne može da se živi.

“Najveću razliku koju možemo tolerisati je jedan prema četiri, jer penzija nije samo radna kategorija. Penzija je socijalna kategorija i mora da bude dovoljna za život”, izjavio je Šešelj.

Dodao je da će se srpski radikali, ukoliko uđu u parlament, zalagati da se rudno bogatstvo Srbije koristi pametno i da naša zemlja živi od toga kao što je živela u doba Nemanjića.

“Srbija je bila velika sila ne zato što su Nemanjići bili lepi, već zato što su imali rudnike zlata, srebra, olova i cinka. To su bili najveći rudnici u ondašnjoj Evropi. Na tome je i Đurađ Branković obnovio Srbiju kao silu”, izjavio je Šešelj.

Prema njegovim rečima, SRS se zalaže za eksploataciju rudnog bogatstva uz maksimalno zaštitu okoline.

“Ekologija mora da bude na prvom mestu i treba da imamo zakone kao u Nemačkoj. Da se zaštite vodni tokovi i da se reke ne stavljaju u cevi. Mogu se praviti mini hidroelektrane, ali samo tamo gde se podižu otvorene brane”, naglasio je Šešelj.

Srpski radikali su danas, u okviru predizborne kampanje, besplatno delili knjige iz sopstvene produkcije, na platou i mostu ispred niške Tvrđave.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com