Stari Niš

SASTAJALIŠTA STARIH NIŠLIJA

U Paliluli, pedesetih godina prošlog veka, okupljalo se društvo u dvorištu Nikole zvanog Čavka. Pričalo i šalilo uz šljivovicu iz čokanja koju je Nikola pekao id šljiva iz svog voćnjaka iznad Palilule.

Uz rakiju išlo je i meze a za one koji nisu bili rakijdžije, uvek je bilo kvalitetnog domaćeg vina. Tog prijatnog sastajanja nema više ali je ostalo sećanje na okupljanja starih drugara.

Niš je tih ranih pedesetih prošlog veka, imao više ovakvih sastajališta koja su pružala mogućnost odmora i razgovora za mnoge Nišlije. Bila su to uglavnom zatvorena društva jer nije mogao svako da postane posetilac ovih mesta, ako ga od ranije stalni gosti nisu poznavali kao dobrog i iskrenog čoveka.

Ovom prilikom da podsetimo stare Nišlije da su draga mesta okupljanja u to vreme bila i kod baba Tane i čika Jablana u Beograd mali, kod čika Tase nekadašnjeg vlasnika hotela Ruski car u Obrenovićevoj ulici, kod Blagoja predratnog kafedžije u Janka Veselinovića i čuvenog Špaje kod železničke pruge u Jovana Ristića.

U prijatnom ambijentu ovih tihih avlija, obično kaldrmisanih sitnim kamenom, pod širokom senkom stare kruške ili vinove loze i uz opojni miris cveća bujnih bašti, pila se šljivka natenane, zapevalo bi se tiho i po koja pesma čisto za merak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com