# IstaknuteStari Niš

Prvi Vaskršnji bal organizovali su ruski emigranti još 1923. godine u restoranu Ruski car

Vaskršnji bal se tradicionalno održavao u Nišu sve do završetka Drugog svetskog rata.

Prvi Vaskršnji bal organizovali su ruski emigranti 1923. godine u restoranu 𝑅𝑢𝑠𝑘𝑖 𝑐𝑎𝑟 koji se nalazio u centru grada.

Na svečanosti, uz pozdrav sveprisutnih tadašnjeg vladike Dositeja, nastupali su hor 𝐵𝑟𝑎𝑛𝑘𝑜, jevrejski i rusko-kubanski hor, piše na Facebook stranici Slike starog Niša i okoline.

Litija za Vaskrs išla je od Saborne crkve, kroz Obrenovićevu Ulicu, do mesta kod Gradske kuće na kom se nalazio osveštani temelj crkve koja se nikad nije izgradila, zatim, nazad do Saborne crkve. Nakon Drugog sv. rata, nove vlasti su zabranile nošenje litija van crkvene porte. Poslednje Vaskršnje litije oko Saborne crkve sveštenici su nosili 60- ih godina prošlog veka, kada je ta tradicija trajno prestala. Litje se danas organizuju samo za velike crkvene praznike.

Od oslobođenja Niša od Turaka, pa sve do kraja Drugog svetskog rata, Vaskršnju litiju je krasila pobožnost i masovnost: građanstvo, školarci, Sokolci i ostali dobronamernici u velikom broju su se priključivali svečanim povorkama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com