ObrazovanjePolitika

Roditelji predškolaca iz Bubanj Sela traže školu za svoju decu

Roditelji osmoro predškolaca iz Bubanj Sela kraj Niša zatražili su danas da njihovoj deci pod hitno bude omogućeno pohađanje predškolske nastave u školi u tom selu i istakli da njihovi mališani od početka školske godine ni jedan dan nisu proveli u školi.

Miloš Petrović iz Bubanj Sela rekao je da su svoje mališane regularno upisali maja u predškolsko u istureno odeljenje škole „Desanka Maksimović“ iz Čokota, ali su deca vraćena iz škole 1. septembra, uz objašnjenje da školi nije odobrena predškolska grupa.

„Rekli su nam da je predškolska grupa izbrisana iz naše škole i da je jedino rešenje da četiri deteta pohađaju predškolsko sa prvim razredom u Bubanj Selu, a da četiri budu u predškolskom u nekom od susednih sela. Tako nešto ne dolazi u obzir. Škola u selu ima učionicu koja je sasvim dobro opremljena i u njoj mogu da budu svi predškolci“, rekao je Petrović na konferenciji za novinare u prostorijama Skupštine grada Niša.

On je kazao da su im u školi obećali da će problem biti rešen u roku od mesec dana, ali nije još, iako se prvo poluvreme bliži kraju.

„Direktor škole „Desanka Maksimović“ rekao nam je da je predao zahtev ministarstvu za otvaranje predškolske grupe, ali da nadležni još nisu odobrili vaspitača. Zato smo se obratili za pomoć odborniku Skupštine grada Niša Miodragu Stankoviću i sada tražimo pomoć i od grada“, istakao je Petrović.

Prema njegovim rečima, do sada je 130 meštana Bubanj Sela potpisalo peticiju i zatražilo da se predškolska grupa, koja je godinama unazad postojala u tom selu, ponovo otvori.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš, moj grad“ Miodrag Stanković je kazao da je podneo odborničku inicijativu i zatražio sistemsko rešenje problema predškolske nastave na području grada Niša.

„Postojeći normativi predviđaju da predškolska grupa ima najmanje 15 deteta, ali s obzirom da se sela prazne i da je sve manje dece, potrebno je preduzeti mere kako bi se svoj deci obebezedila predškolska nastava. To bi bilo moguće izdvajanjem dodatnih sredstava za plate vaspitača ili tako što bi se omogućilo da jedan broj predškolaca nastavu pohađa sa prvim razredom, a jedan broj sa drugim razredom“, izjavio je Stanković.

On je podsetio da je pripremni predškolski program obavezan po Zakonu o osnovama sistema i obrazovanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com