ZdravljeНекатегоризовано

Redovni pregledi najbolja prevencija raka dojke i grlića materice

Redovni pregledi su najbolja prevencija raka dojke i raka grlića materice, poručeno je u Nišu sa stručnog skupa koji je okupio predstavnice i predstavnike Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zadrvlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Kancelarije za skrining raka, Kliničkog centra Niš i Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, kao i zdravstvene radnike iz devet lokalnih samouprava koje su uključene u kampanju „Nađi vremena“.

Kampanja, koju finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, sprovedena je u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Gadžinom Hanu, Doljevcu, Knjaževcu, Merošini i Svrljigu kako bi se žene informisale o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i grlića materice i ohrabrile da idu na redovne preglede.

dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra, sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu

„Dosadašnjim predanim radom Ministarstva zdravlja, instituta i zavoda i velikim radnim angažmanom zaposlenih u kreiranju i sprovođenju programa prevencije, zajedno sa svim zdravstvenim i ostalim institucijama, postavljena je solidna osnova za sprovodjenje javnozdravstvene politike“, rekla je dr Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra, sektora za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja koje je takođe podržalo kampanju „Nađi vremena“.

U okviru kampanje u devet navedenih opština u kojima su domovi zdravlja zahvaljujući donaciji Evropske unije i Vlade Švajcarske dobile novu medicinsku opremu za ginekološke ordinacije vrednu više od 100.000 evra, organizovani su besplatni ginekološki pregledi za sve žene, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu ili ne. Uz veliku posvećenost i angažovanje domova zdravlja koji su čak i produžili akciju pregledane su 733 žene, a najviše, čak 208, je obavilo pregled u opštini Brus.

Grem Tindal, menadžer razvojnog programe Evropski PROGRES.JPG

„Ovaj broj pregleda pokazuje da se uz adekvatan javni podsticaj i podršku veći broj žena odlučuje da obavi preventivne preglede. Zato je neophodno da nacionalne institucije i lokalne samouprave, civilno društvo i mediji, ali u razvojni programi poput Evropskog PROGRESa još intenzivnije rade na podizanju svesti i stvaranju uslova za pružanje i pristup zdravstvenoj zaštiti žena, jer je njihovo zdravlje važno kako za njih i njihove porodice, tako i za društvo u celini”, rekao je Grem Tindal, menadžer razvojnog programe Evropski PROGRES i posebno se zahvalio lokalnim partnerima, lekarima i medicinskim sestrama, na učešću i podršci u realizaciji kampanje.

Istraživanja pokazala

Anonimne ankete sprovedene tokom kapanje pokazale su da od da od 1.254 ispitanica čak 36 odsto žena ide kod ginekologa neredovno dok blizu 4,95 odsto nikada nije bilo kod ginekologa i to iz straha, nedostatka vremena ili nemanje zdravstvenog osiguranja.

Interesantan je i podatak da 28,6 odsto žena nikada nije radilo Papanikolau test (skrining test premalignih i malignih promena grlića materice), a da 25 odsto njih Papanikolau test radi neredovno na tri ili više godina.

Kada je u pitanju pregled dojki tu su statistike nešto povoljnije, jer prema podacima ankete čak 66 odsto žena radi samopregled dojki. 54 odsto žena je reklo da im je ginekolog pregledao i dojke tokom redovnog pregleda.

Srbija druga zemlja u svetu po smrtnosti od raka grlića materice

„Srbija se nalazi na četvrtom mestu u Evropi kada je u pitanju oboljevanje od raka grlića materice, a po smrtnosti od ovih bolesti je druga posle Rumunije. Rak grlića materice, u kombinaciji sa drugim faktorima rizika, posledica je infekcije Humanim papilloma virusom (HPV infekcija) koja dolazi kao rezultat nezaštićenog seksualnog odnosa”, istakla je dr sc med Katarina Boričić, u ime Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i dodala da su 58 zemalja uveli u svoje nacionalne programe imunizaciju HPV vakcinom devojčica, a neke zemlje i dečaka zaključno sa 2014. godinom, a to isto su uradile 19 zemalja Evropske unije.

Dr Snežana Pantić Aksentijević, rukovodilac Grupe za javno zdravlje, istakla je da su naredni koraci Ministarstva zdravlja jačanje uloge lokalne samouprave, kroz zdravstvene savete i sprovođenje politika u ovoj oblasti, edukacija profesionalaca i građana, kao i promocija zdravlja i zdravih stilova života.

“Mere efikasne sekundarne prevencije za rano otkrivanje raka grlića materice su populacioni organizovani skrining i programi oportunih preventivnih pregleda, koji u kombinaciji sa merama primarne prevencije koje dovode do sprečavanja nastanka bolesti (HPV imunizacija) bi praktično mogli da dovedu do potpune eliminacije raka grlića materice” – istakla je Dr Bojana Milošević specijalista ginekologije i akušerstva, koordinatorka za skrining raka grlića materice, Kancelarija za skrining raka.

Doc Dr Aleksandar Karanikolić, načelnik odeljenja hirurgije dojke i endokrine hirurgije, KC Niš napomenuo je da je važno da žene redovno obavljaju samopregled dojki i da odlaze na ultrazvučne i mamografske preglede, jer kada se ova vrsta karcinoma otkrije na vreme bolest je izlečiva u najvećem broju slučajeva.

Ovo su samo neki od zaključaka koji su predstavljeni na stručnom skupu zdravstvenih radnika na Medicinskom fakultetu u Nišu u sklopu kampanje „Nađi vremena”.

Kampanja je sprovela niz različitih informativno-edukativnih aktivnosti tokom oktobra i novembra meseca na teritoriji devet opština koje su rezultirale velikim interesovanjem žena za besplatne ginekološke preglede (čak 733 žene se pregledalo tokom “Dana otvorenih vrata”). Tokom stručnog skupa dodatno su razmenjena dosadašnja iskustva, izazove i buduće pravce delovanja u cilju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka grlića materice.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com