DruštvoZdravlje

Srbija je na petom mestu u Evropi po umiranju od raka grlića materice

„Rak grlića materice je druga vodeća bolest kod žena u srbiji a četvrti uzrok umiranja naših žena. Dnevno od raka grlića materice umre jedna žena a četiri obole. Na godišnjem nivou oboli oko hiljadu žena a oko 400 žena umre „ rekla je na konfrenciji  za  novinare,  koja je povodom Evropske nedelja prevencije raka grlića materice, održana u Nišu. Ova nedelja  obeležava se po 13. put u našoj zemlji.

Ovom prilikom govorilo se  o načinima da se ova bolest predupredi, ali i da se prikažu aktuelni epidemiološki podaci i podaci organizovanog skrininga na karcinom grlića materice za Niš i Republiku Srbiju.

Dr Ana Stefanović – Centar za promociju zdravlja IZJZ Niš a je kazala da je 2015 godine registrovano 1095 novoobolelih žena a iste godine 424 žena je umrlo od raka grlića materice.

„Naša zemlja i dalje spada u red zemalja u kojoj je velika stopa oboljevanja . Na petom mestu smo u Evropi po obolevanju i po umiranju od raka grlića materice “.

U Nišavskom okrugu  stope oboljevanja su na nivou Srbije. Nišavski okrug je po oboljevanju na devetom, a Toplički na 19. mestu. Po umiranju Nišavski okrug je na 19 mestu, a toplički okrug na četvtom mestu.

Krajem prošle godine završen je drugi trogodišnji ciklus sprovođenja organizovanog programa skrininga raka grlića na teritoriji 17 opština koji je obuhvatio 32 posto svih žena ciljne populacije u Republici, što iznosu 653.949 žena. Najviše žena u Srbiji oboljeva u Zaječarskom i Borskom okrugu a najviše žena umire u Zaječarskom, Srednje banatskom i Zapadnobačkom okrugu.

Dom zdravlja Niš je sa realizacijom Nacionalnog skrining programa za rano otkrivanje raka grlića materice započeo 2013. godine. U toku prošle godine, u okviru organizovanog skrininga pozvao 12.512 žena na skrining raka grlića materice, što čini 16,3 posto ciljne populacije žena od 25 do 65 godina. Od tog broja, kako kaže dr 8.273 žena se odazvalo pozivu na skrining pregled, što je više od 66 posto pozvanih. Njima je urađen PAP test i od ukupnog broja pregledanih normalan nalaz imalo je 8042 žene. Patološki nalaz PAP testa otkriven je kod 231 žene a od njih je kod dve žene dijasgnostifikovano dva endocervikalnih adenokarcinoma in situ i šest invazivnih karcinoma

Za pet godina, od 2013. do 2017. godine, u okviruprograma skriing raka grlića materice pozvano je na pregled 58.120 žena životne dobi od 25 do 64. godine. Na testiranje se odazvalo 58,5 posto pozvanih. Procenat pozitivnih nalaza koji su upućivali na dalje pretrage i lečenje iznosio je 6,2 posto. . Utvrđeno je da 165 žena ima karcinom.

Kako se čulo na konferenciji za novinare dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80 posto slučajeva raka grlića materice. Međutim, žene se ne javljaju redovno na preglede a po nacionalnom programu svaka žena se jednom u tri godine pozia na pregled bez da inicijativa potekne od njih.

„Redovni skrining programi su 220 radnih dana tokom godine. Radimo svakog dana osim subotom i nedeljom.  Da bi povećali broj pacijenata koji su obuhvaćeni skriningom“, rekao je dr Miodrag Savović, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja Niš

“Ukoliko je loš test znači dalju dijagnostičku proceduru. Ukoliko je dobar to praktično znači da je pacijentkinja u naredne tri godine praktično bezbedna . Trebalo bi da radimo svake godine , odnosno tri uzastopne godine po jedan Papanikolau test. Ako su sva tri brisa u te tri godine bila u redu onda bi trebalo da sleću radimo za tri godine. Mi pokušavamo da omasovimo skrining i da imamo što veći broj žena, pa makar nekim ženama uradili i više puta“, dodao je Savović.

On je naglasio da u skandinavskim zemljama na 100.000 žena mortalitet je tri do četiri obolelih. U Nemačkoj je između sedam i osam a Niš je po broju smrtnosti od raka grlića materice na noivou Nemačke. Uspelo se za dvadesetak godina strašna brojka koja je bila u to vreme , 650 -700 žena  bude smanjena jer je povećana mogućnost lečenja, kao rezultat ranog otkrivanja , koje se otkriju u predmalignom stanju.

Ove godine se i Školska uprava Niša  uključuje u prevenciju raka grlić materice.

„Na sve pozive Instituta za javno zdravlje Školska uprava odgovara. U školama, institucijama sistema, se stvara pozitivna klima i nalazimo pravi način kako to preneti do najmađih i njihovih nastavnika. Škole su sredine u kojima treba da se širi svest o sopstvenom zdravlju. Da li će to biti putem tribina, ili nekih  predavanja , putem učeničkih parlamenata, vršnjačke edukacije  što je najprikladniji metod, to će biti stvar o kojj će Školska uprava u okviru ove akcije oslučivati “, rekao je   Dragan Gejo, načelnik Školske uprave.

Sve aktivnosti koje se e sprovode tokom Evropska nedelja prevencije raka grlića materice  organizuju se pod sloganom ”Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com