DruštvoZdravlje

Nedelja prevencije raka grlića materice: Bez zakazivanja PAPA test

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, ove godine obeležava se do 28. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već osamnaesti put aktivno učestvuje u njenom obeležavanju.

Cilj ovogodišnje kampanje jeste da se ženama prenese poruka da je rak grlića materice ozbiljna bolest koja se adekvatnim merama prevencije i pravovremenim otkrivanjem može sprečiti ili uspešno lečiti.

Služba za zdravstvenu zaštitu žena niškog Doma zdravlja poziva sve žene starosne dobi od 25 do 64. godine da urade skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test.

Uzimanje brisa radiće se na I spratu, ordinacija br.55, u prostoru Službe za zdravstvenu zaštitu žena u centralnom objektu Doma zdravlja Niš

U toku ove nedelje planirane su brojne edukativno promotivne aktivnosti.

Već dugi niz godina ova bolest predstavlja jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja žena, što dodatno ističe značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost već i neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije.

Najefikasnija mera primarne prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa. Imunizacija ne isključuje potrebu za obavljanjem preventivnih pregleda budući da postojeće vakcine ne štite od svih tipova HPV.

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com