U fokusu

Srpsko lekarsko društvo nagradilo udžbenik dvojice niških psihijatara

Dva niška psihijatra, Grozdanko Grbeša i Miodrag Stanković dobili su nagradu niškog Srpskog lekarskog društva za najbolji udžbenik – praktikum u 2015. godini. Stanković i Grbeša uradili su udžbenik pod nazivom „Opšta psihopatologija u kliničkoj praksi,“ koji od prošle godine koriste studenti medicine.

Nagrađeni udžbenik praktikum doktora Grbeše i Stankovića


„Udžbenik sadrži primere iz prakse i za odrasle i za decu. Zajedno smo radili  profesor Grbeša i ja, a njime je popunjena višegodišnja praznina što se tiče takve literature za odrasle. Što se tiče dece, nikada do sada  nije napisano ni jedno slovo na temu psihopatologije u praksi,“ kazao je Niškim Vestima Miodrag Stanković.

Odlomak iz udžbenika „Opšta psihopatologija u kliničkoj praksi“.

Pacijent S.B. 42 god. dijagnoza: shizofrenija, izvod iz anamneze, primer disociranog mišljenja, sumanutih ideja i slušnih halucinacija

“Upravljaju mojim životom. Naređuju mi. Kažu − izađi. Izađem iz stana, žena se čudi. Pita gde ćeš. Kako da joj objasnim kad ona ne shvata. Jednom sam objašnjavao, ali ona ne veruje. Ne daju mi da jedem. Smršao sam. Kad sednem da ručam kažu, nije to za tebe. Ustanem od stola i odem. Kada reše da me muče kopaju mi po mozgu. Pokazuje prstom na teme − ovde kopaju. Daju mi da pijem kafu. Popijem po dvadeset kafa dnevno. Kažnjavaju me zbog toga što sam pre deset godina igrao tri karte i šibice. Varao sam lakoverne na ulici. Kad vidimo da je neka svadba priđemo, oni pijani, a mi zaradimo. Sada zbog toga ispaštam. Kažnjavaju me. Glasove upućuju iz vojne komande preko kompjutera”. Pacijent prepoznaje glasove. Najčešće je to glas jednog visokog vojnog funkcionera kojeg je pacijent video na televiziji, mada kaže da se oni često i smenjuju.

Udžbenik je objavljen prošle godine, a praksa Srpskog lekarskog društva je da nagradu daje za udženike koji su objavljeni godinu ranije, jer se rade provere kvaliteta i upotrebljovosti. O udžbenicima koji će dobiti nagradu odlučivala je petočlana komisija Srpskog lekarskog društva, podružnice u Nišu. Oni su imali uvid u sve objavljene udžbenike koji  su se kandidovali za nagradu, bez obzira na oblast medicine kojom se bave.

Iz oblasti praktikuma, naš udžbenik je jedini nagrađeni“, kazao je Stanković.

Prof. dr Grozdanko Grbeša

Dugogodišnjim istaknutim niškim psihijatrima ova nagrada predstavlja čast, a trenutno zajednički rade i na drugom izdanju „Opšte psihopatologije u kliničkoj praksi“.

„Radim i druge stvari. U pripremi je knjiga iz bihejvioralne i porodične terapije i nadam se da će biti gotova do 2018. godine. To neće biti udžbenik, to će biti priručnik za roditelje“, najavio je Stanković.

Inače, dr Miodrag Stanković je specijalista dečje i adolescentne psihijatrije i porodični psihoterapeut, a jedna od oblasti njegovog interesovanja je i autizam kod dece. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com