DruštvoEkonomija

Pušten u rad gasni interkonektor od Niša do Sofije

Gasni intekonektor Srbija-Bugarska pušten je danas u probni rad u merno-regulacionoj stanici u Trupalu kraj Niša.

Prigodnoj svečanosti povodom početka rada interkonektora prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, predsednika Republike Bugarske Rumen Radev i ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre, koji su i pritiskom na dugme na ekranu simbilično pustili u rad interkonektor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na svečanosti samo kratko obatio okupljenima i poželio im dobrodošlicu.

On je kazao da zbog glupog pravila da funnkcioneri ne mogu da se obraćaju mesec dana pre izbora, ne može da govori na skupu ali je rekao da izgradnja gasovoda predstavlja pobedu i poručio okupljenima da ne brinu da će pobediti (na izborima).

Ministarka rudarstva i energetike Dubavka Đedović istakla je da današnji dan predstavlja veliki dan za odnose Srbije, Bugarske i Azerbejdažana.

„Uspeli smo da samo za godinu dana završimo radove, da dogovorimo isporuku gasa i da se spojimo sa prijateljima iz Bugarske, da simultano završimo radove. Ovaj gasni interkonektor je od izuzetnog značaja za dalju gasifikaciju juga Srbije, pre svega Niša, Pirota i Bele Palanke. Ovaj terminal omogućiće povezivanje naše zemlje i sa gasovodom u Grčkoj“, izjavila je Đedović.

Predsednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev je istakao da je Azerbejdžan pouzdan izvoznik nafte i gasa.

Alijev je rekao da je će Srbija biti deveta zemlja u koju Azerbejdžan izvozi gas. Godišnji izvoz te zemlje ove godine biće 12 milijardi kubika gasa.
Predsednika Republike Bugarske Rumen Radev istakao je da su tri zemlje primer doslednog rada i posvećenosti u ime bolje budućnosti.

„Ne samo da povezujemo naše gasne mreže, već je to mnogo više od infrastrukturnog projekta, to je simbol uspešne i plodnosne saradnje Srbije, Bugarske i Azerbejdažana koja vodi ka sigurnom rastu. To je pokazatelj ambiciozne vizije Evropske unije za bezbedne i sigurne gasne izvore. Gasovod će sigurno uticati na povećanje interesovanja za ulaganje u ovaj region“, izjavio je Radev.

Ambasador EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da se gasovodom Srbija povezuje sa bugarskom i Evropskom unijom.

„Omogućavamo gasovodom da se eliminišu zagađivači poput uglja. EU je snažno podržala ovaj projekat kako bi se omogućila diferzifikacija snabdevanja gasom i smanjila zavisnost od ruskog gasa. Ovo je deo sveobuhvatne pomoći Evropske unije Srbiji u oblasti energetike i njenim građanima, zato što je Srbija kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Srbija ovim projektom pokazuje svoju posvećnost pristupanju Evropske unije“, izjavio je Žiofre.

Izgradnja gasovoda dužine 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina gasovoda od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša je 170 kilometara, dok je ukupna vrednost radova 85,5 miliona evra.

Bespovratna pomoć Evropske unije za izgradnju gasovoda je 49,6 miliona evra, a Evropska investiciona banka odobrila je Srbiji kredit od 25 miliona evra, za deo gasovoda koji prolazi kroz našu zemlju.

Republika Srbija je za realizaciju projekta izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje.

Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.
Novi gasni interkonektor omogućiće prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što predstavlja 60 odsto ukune godišnje potrošnje Srbije.

Na trasi dalekovoda nalaziće se jo ri merno-regulacione stanice za gas, u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, što će omogućiti da i ova tri grada dobiju pristup gasu.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa “Bulgartransgasom” i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com