Društvo

Pronađena povređena divlja mačka kod Niša (FOTO)

Na ulazu u selo Lipovica kod auto-puta Niš-Leskovac pronađena je divlja mačka koju su, na svu sreću, spasili članovi Udruženja ZooPlanet Niš i odveli u prihvatilište u kom će biti dok se ne oporavi. Pretpostavlja se da ju je udario automobil.

Foto: FB Udruženje ZooPlanet

Ekipa Zoo Planeta zatekla je povređenu i vidno uplašenu macu, ispod automobila koji je bio parkiran do samog puta. Nakon pregleda veterenira, ustanovljeno je da maca ipak nije zadobila prelome, samo istegnuce kičmenog stuba i da će nakon mirovanja uspeti da se oporavi.

“Divlja mačka nema prelome samo istegnuce kičmenog stuba i zadebljanje kod kičmenog stuba koje pritiska nerve i stvara bol zbog čega mačka ne može da se kreće. Trebaće joj oporavak od minimum tri nedelje. Strogo mirovanje i nadamo se da će biti dobro nakon toga i da će stati na noge”, kazao je Dušan Stojanović iz ovog udruženja za Niške Vesti.

Divlja mačka (lat. Felis silvestris) je vrsta iz porodice mačaka (Felidae). Telo joj je pokriveno gustom dlakom sivo-smeđe boje sa retkim, poprečnim tamnim prugama. Živi u šumama sa proplancima i noćna je životinja. Lovi pred veče ili pred zoru, kada je gladna. Vrlo je oprezna, dobro trči, skače i vere se po stablima. Rasprostranjena je u srednjoj i južnoj Evropi. Ugrožena je lovom zbog cenjenog krzna.

U Vojvodini ima blizu 1.000 jedinki koje žive u priobalnim šumama velikih reka, Fruškoj gori, Vršačkim planinama i Deliblatskoj peščari.

Izvor: Wikipedia

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com