Društvo

ZOO patrola spasila sovu iz ventilacionog prostora stambene zgrade

Aktivisti Udruženja ZOO Planet spasilo je sovu ušaru (lat.Bubo bubo) iz ventilacijskog prostora stambene zgrade u Ulici Sestre Baković br. 16.

 

Foto: ZOO Planet

Udruženju Zoo Planet je stigla dojava da su stanari zgrade primetili sovu u skučenom ventilacionom prostoru i da ne može da raširi krila i da poleti kako bi izašla iz zamke.

“Kad smo otvorili kuhinjski prozor čuli smo šuškanje u ventilaciji i primetili preplašenu, ali i prelepu sovu. Nismo smeli da joj priđemo jer ima ogromne kandže. Ne znamo koliko je bila u međuprostoru zgrade, ali smo odmah zvali Zoo patrolu”, kaže stanarka zgrade u Nišu.

Uz odobrenje i saradnju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nekoliko volontera i stručnjaka za zaštitu ptica je izašlo na teren i u roku od sat vremena uspešno sproveli akciju spasavanja.

Foto: ZOO Planet

Sovu je pregledao i veterinar koji je ustanovio da ptica nema nikakvih povreda i da može odmah da se vrati u prirodu.

Foto: ZOO Planet

Inače, buljina ili velika ušara vrsta je ptice koja pripada porodici pravih sova i jedna je od najvećih sova na našim prostorima. Ženka može da naraste i do 75cm sa rasponom krila do 188 cm dok su mužjaci nešto manji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com