Društvo

Pored crkve u selu je radila još samo škola !

Meštani sela Gabrovac protive se da njihova škola koja uskoro obeležava 141. godinu rada postane istureno odeljenje OŠ “Sreten Mladenović Mika” u Nišu.

Zbog toga su ispred škole organizovali proteste, a zaustavili su i nastavu na sat vremena. Mnogi od njih se plaše da je ovo samo prvi korak ka gašenju škole u selu jer za koju godinu mogu da je pretvore u četvorogodišnju, a onda da ni nje više ne bude. Kada škola prestane da radi, kažu meštani, nestaje i sela jer ljudi zbog dece odlaze.

Odluka da neke škole izgube status matične i da se pripoje drugoj usvojena je, pre samo nekoliko dana, na Gradskom veću. O toj odluci će sada raspravljati i odbornici Skupštene grada Niša, a onda će se naći i na stolu ministra prosvete.

“Kada se radi o paprilogiji na ovaj način se menja sve kompletno”, kaže Nikola Jocić, predsednik Saveta roditelja. “Roditelji se bune zbog toga što će sada morati da odlaze po potrebnu dokumentaciju u školu “Sreten Mladenović Mika” u Nišu. To je samo jedan od problema, ali po mišljenju roditelja i meštana ovo je samo korak ka gašenju škole.Plašimo se da će naredni korak biti smanjenje učenika do petog razreda, a onda će nestati i ostali razredi”.

Srđan Miljković, meštanin sela Gabrovca se slaže sa tim da se ne dozvoli da se škola pripoji školi “Sreten Mlademović Mika”.

“Ovaj protest su organizovali meštane jer se ne slažu sa odlukom da se naša škola koja je stara preko 140 godina pripoji školi u Nišu”, ističe Srđan Miljković. “Pored crkve to je jedno što funkcioniše u ovom selu”.

Odluka Gradaskog veća o pripajanju ove škole pkoli u Nišu sada ide na Skupštinu grada Niša. Ukoliko Skupština ovu odluku usvoji, đaci će nastavu i dalje slušati na istom mestu.

“Deca će i dalje da idu u istu školu, ali se postavlja pitanje šta ova odluka znači za čitav ovaj kraj”, pita se Glorija Radojčić, direktorka škole “Branko Radičević” u Gabrovcu. “Ako država vodi politiku revitalizacije sela, šta znači spajanje seoskih škola gradskim školama”.

Ona dodaje da je zadovoljna time da nije ugašeno do sada istureno odeljenje ove škole u selu Barbatovu u kome se povećava broj dece.

Škola “Branko Radičević” u Gabrovcu ima 120 učenika u 10 odeljenja, od kojih su osam u Gabrovcu i po jedno u Vukmanovu i Berbatovu., predloženo je da se statusno ugase i škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče koja se pripaja se školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma školi “Ivo Andrić”, “Đura Jakšić” iz Jelašnice školi “Ivan Goran Kovačić”u Niškoj banji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com