Društvo

PLIVANJE ZA ČASNI KRST: Najstariji takmičar ima 70 godina i pliva sedmi put

Tradicionalno plivačko takmičenje za Časni krst biće održano na Bogojavljanje, 19. januara, na otvorenim bazenima Sportskog centra „Čair“, sa početkom u 12 sati. Plivanje za časni krst već dvanaestu godinu za redom organizuje GO Medijana u saradnji sa Niškom eparhijom.

Prijavljeno je 30 učesnika, dok će tradicionalno plivati 16 Nišlija i po jedan predstavnik Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova policijske uprave u Nišu i Žandarmerije.

“Za plivanje za časni krst prijavila se i jedna žena. Ona je na 22 mestu, ne znamo da li će i ona plivati s obzirom na to da plivaju prvih 16 prijavljenih. Dvojica najmlađih plivača su 99 godište, dok najstariji ima 70 godina i pliva sedmi put za časni krst. Među učesnicima su i dva rođena brata”, rekao je za Niške Vesti predsednik opštine Medijana Nebojša Kocić.

Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana

Najbitniji uslov da neko pliva za časni krst je da kandidati budu zdravi. Opština organizuje lekarski pregled u Domu zdravlja, ali i neposredno pre takmičenja. Veliki broj građana međutim interesuje se zašto se više ne pliva u Nišavi.

“Nišava nije bezbedna za plivanje, jer se više trči nego što se pliva, tako da može doći do povređivanja. Da bi se učinila bezbednom morala bi da se pregradi, što iziskuje velika novčana sredstva”, pojasnio je predsednik.

Onome ko prvi stigne do Časnog krsta u bazenu, kao i svim takmičarima, biće dodeljene nagrade. Vitez plivanja dobiće 30.000 dinara, zlatni lančić sa krstom, a za sve učesnike privezak u obliku krsta, bade mantil i papuče.

Za Časni krst se pliva u znak proslavljanja krštenja Isusa Hrista na reci Jordan 30. godine nove ere. Po Bibliji se nakon Isusovog krštenja, koje je obavljeno trostrukim poranjanjem u vodu, otvorilo nebo i začuo se Božiji glas koji je rekao da je Isus njegov sin, a na Isusa je tada, u vidu goluba, sleteo Sveti Duh.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com