Društvo

PET SREDNJIH ŠKOLA U NIŠU NEMAJU SALE ZA FIZIČKO VASPITANJE: Časovi u sali za slikanje

Za učenike pet niških škola, od kojih se tri nalaze u strogom centru grada, počinje još jedna školska godina bez adekvatnih časova fizičkog vaspitanja po nastavim planovima i programima.

Učenici ovih škola časove fizičkog vaspitanja imaju, uglavnom, u Tvrđavi gde, u toku letnjih meseci, sugrađani mogu često da ih vide, ili na gradskom bazenu Čair, a kada dođe zima vežbaju u tesnim učionicama. Radi se o Školi mode i lepote i Prehrambeno-hemijskoj školi, a njima se pridružuju i Umetnička i muzička, kao i Pravno-poslovna škola. Direktori ovih škola kažu da postoje urađeni planovi za izgradnju fiskultirnih sala, ali da se na njih čeka već pet decenija.

 

Slaviša Mihajlović, direktor Škole mode i lepote

„U vreme zimskih meseci, učenici naše škole časove fizičkog vaspitanja imaju u jednoj učionici površine nekih 20 kvadrata gde vežba 30 učenika, a na raspolaganju su im sto za stoni tenis i nekoliko manjih sprava na kojima učenici vežbaju“, kaže Slaviša Mihajlović, direktor Škole mode i lepote u Nišu. „Uslovi su potpuno neadekvatni za izvođenje časova fizičkog vaspitanja, ali moramo nekako da se snalazimo. Za vreme leta, kada je vreme lepo, časovi fizičkog vaspitanja za naše đake se održavaju u niškoj Tvrđavi. Tamo učenici mogu malo da potrče, da urade nešto i sa loptom, ali je sve to nedovoljno“.

Direktor Mihajlović kaže, da škola već pet decenija čeka na izgradnju fiskulturne sale, a toliko je star i projekat koji imaju. U jednom trenutku se govorilo i o balon sali.

„Mislili smo da u dvorištu škole, koje delimo sa Prehrambeno-hemijskom školom, može da se uradi manja fiskulturna sala, pa neka bude i balon, samo da se stvore malo povoljniji uslovi za časove fizičkog vaspitanja, ali je to nemoguće jer ne postoji prilaz za vatrogasna kola, a to mora da se obezbedi”.

Učenicima ove škole u Tvrđavi se, u vreme letnjih meseci, pridružuju i đaci Pravno-poslovne škole u Nišu. Direktor škole Milorad Gavrilović pola u šali, a pola u zbilji, kaže da oni nemaju ni školsku zgradu, a ne samo salu.

Milorad Gavrilović, direktor Pravno birotehničke škole

„Obično u letnjem periodu, kada je još toplo i suvo, učenici časove fizičkog vaspitanja imaju u Tvrđavi ili sa profesorom odlaze na gradski bazen“, objašnjava direktor Gavrilović. „U zimskim mesecima za časove fizičkog vaspitanja smo, do sada, uzimali u zakup neki od većih lokala u TC „Kalča“. Koristili smo u toku zime i bazen ali i ledenu dvoranu Sporstkog centra, a škola je sve to sama plaćala. U svakom slučaju, časovi fizičkog vaspitanja se ne izvode na adekvatan način, a sve je to na štetu đaka“.

Da bi po snegu i kiši stigli do “sale za fizičko” u TC “Kalča” učenici korsite podzemni prolaz koji vodi od centralnog gradskog trga. Tako se čuvaju i od prehlada.

Umetnička škola,
Foto: Niske Vesti

Olivera Mićunović, direktorica Umetničke škole u Nišu, koja deli zgradu sa Muzičkom školom, ima isti problem. Časovi fizičkog vaspitanja se izvode u dvorištu škole ili u parki Čair u vreme letnjih meseci, ili u sali za crtanje kada je zima. Sve se, kaže ona, tada svodi na igranje stonog tenisa i šaha.

Olivera Mićunović, direktorka Umetničke škole

“I pored loših uslova naši učenici postižu odlične rezultate na teniskim terenima, pa osvajaju medalje iz atletike, streljaštva, plivanja, čime se škola posebno posnosi”, kaže Olivera Mićunović.

Direktori svih ovih škola u jednom su saglasni. Srednjoškolcima su neophodni časovi fizičkog vaspitanja iz više razloga.

Mladi nam imaju sve lošije držanje tela. Sistematski pregledi su pokazali da omladina nije imuna ni na visok pritisak ili dijabetes. Sa druge strane, fizička aktivnost je zamenjena sedenjem u školi ili za kompjuterom kod kuće.

Da situacija bude još teža, broj časova fizičkih aktivnosti u školama je sveden na minimu, a neke škole, pokazalo se, nemaju ni fiskulturne sale. Mladi koji žele da se bave sportom upućeni su na sportske klubove kojima se plaća mesečna članarina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com