Kultura

FASCINACIJA REMBRANTOM KOJA TRAJE VIŠE OD POLA VEKA. Predavanje u Umetničkoj školi na dan Rembrantove smrti

Prof. Kamenko M. Marković će 4. oktobra, na dan Rembrantove smrti, održati predavanje u Umetničkoj školi u Nišu, i na taj način simbolično obeležiti 353 godine od smrti genijalnog umetnika i, 50 godina bavljenja Rembrantom. Istini za volju, taj jubilej je trebalo da bude obeležen pre dve godine, ali je zbog korone to bilo neizvodljivo.

Istoričar umetnosti prof. dr Kamenko M. Marković važi za jednog najboljih poznavalaca Rembrantove umetnosti uopšte. Više od pedeset godina Marković je putovao svetom, obilazio muzeje, galerije i privatne kolekcije, učestvovao na naučnim skupovima, podnosio referate, govorio o Rembrantu.

“Ovo predavanje obeležiće i jedna specifičnost: oni koji budu želeli da ga čuju imaće “obavezu” da donesu bar jednu kesicu “viskasa”(hrana za mace) ili nešto slično namenjeno ovim plementitim bićima. Na taj način prisutni će se uključiti u jednu humanu akciju čji je cilj pomoć macama o kojima punih osam godina zajednički brinu profesor i Dragana Stanković.”

Ovo je i prilika za SVE ljude dobre duše da pomognu ovu akciju na način koji sami odaberu. Oni koji o tim macama brinu biće im beskrajno zahvalni.

Profesor Marković je napisao dve knjige o Rembrantu, objavio je veliki broj radova u naučnim časopisima, fakultetskim zbornicima, publikacijama, novinama i katalozima. Od srednjoškolskih dana, od 1968. godine, do danas Marković bez obzira na okolnosti, redovno obeležava (pisanim radom ili predavanjeem) datum Rembrantovog rodjenja i datum Rembrantove smrti.

Uspeo je sedamdesetih godina minulog veka, kao vojnik, u kasarni u kojoj je služio da za vojničke “Zidne novine” objavi tekst i ilustraciju jednog Rembrantovog crteža. Širom Jugoslavije, odnosno Srbije održaao je više od 300 predavanja o Rembrantu.

Godine 2006, povodom četiristotine godina od rodjenja slavnog umetnika, Marković je zajedno sa Zlatkom Pavlovićem iz Aleksinca i Ivicom Živkovićem iz Niša, načinio kopije jednog broja Rembrantovih slika i crteža. Kopije tih radova su potom bile izlagane u Nišu, u Kulturnom centru Beograda, na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru i na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Svaku izložbu je pratilo Markovićevo predavanje o slavnom umetniku i katalog pod nazivom “Trag duše.”

Ovih dana profesor Kamenko M. Marković dobio je priznanje u vidu zahvalnice od strane Društva za rumunski jezik Vojvodine, u čijim je časopisima i publikacijama objavio značajan broj radova, pre svega iz zapadnoevropske umetnosti, ali i jedan broj rsadova o rumunskoj umetnosti o Konstantinu Brankušiju i Konstantinu Kalafateanuu. U obrazloženju nagrade stoji zapisano: ”Zahvalnica se dodeljuje profesoru dr Kamenku M. Markoviću za napisane radove koji su svojom sadržinom snažno isticali suštinska svojstva Rembrantove umetnosti” a povodom obeležavanja 50 godina bavljenja Rembrantom”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com