Društvo

Više časova fizičkog vaspitanja u tri niške škole

"Svako dete ima pravo da odrasta zdravo"

Zahvaljujući projektu „Svako dete ima pravo da odrasta zdravo“, osnovne škole “Dositej Obradović” i “Ćele kula” i srednja Građevinska škola biće deo probnog perioda, tokom kojeg će učenici u osnovnim školama, umesto tri imati pet časova fizičkog vaspitanja nedeljno, a srednjoškolci četiri puta nedeljno.

U pomenutim školama, sistematski pregledi biće sprovedeni u oktobru mesecu uz motorička testiranja, a već u maju mesecu naredne godine biće poznati konkretni rezultati koji pokazuju da li je bilo napretka.

„Ova akcija je osmišljena da podigne svest svakome od nas, da se svi zajedno udružimo i da doprinesemo da naša deca odrastaju zdravo, odnosno na način na koji smo i mi odrasli, a to je da se kroz svakodnevne aktivnosti kroz fizičko vaspitanje posebno osvrnemo na decu od predškolskog uzrasta, ali prevashodno na uzrast od 7 do 12 godina, gde će se svakodnevnim fizičkim aktivnostima kroz nastavu fizičkog vaspitanja deca biti fizički atkivnija, čime ćemo unaprediti njihovo zdravlje“, ističe Tanja Medved, proslavljena rukometašica, i jedna od inicijatora projekta.

Analizom Svetske federacije za gojaznost utvrđeno je kako rizik od gojaznosti u Srbiji ima čak sedmoro od jedanaestoro dece.

„Naši đaci i roditelji su jedva čekali da sve to krene. Već krećemo sa radom, a deca naše škole zaista jedva čekaju i vredno rade i vole sve fizičke aktivnosti. Deca su postala gojazna, manje pokretljiva, pa i sporija, ovim projektom podižemo svest o tome“, kazao je direktor ove škole Vladimir Ristić.

Gradski većnik za omladinu i sport Aleksandar Stojičić ovaj projekat opisuje kao vrlo važan, što pokazuje učešće tri Ministarstva – prosvete, sporta i zdravlja.

Dodatni časovi fizičkog i zdravstvenog vaspitanja će se odvijati za oko 5.000 učenika u 194 odeljenja, od čega je 172 odeljenja osnovnih škola i 22 odeljenja srednjih škola.

Projekat će se realizovati u školskoj 2023/2024. godini u 95 škola, odnosno u 73 osnovne i 22 srednje škole, koje ostvaruju jednosmenski rad na teritoriji čitave Srbije

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bas dobro .. uz teške ranceve natovare jos i opremu svakog dana, a fizicko samo na spisku 5 dana u nedelji. Rančevi po 20kg, dušu imate li??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com