Društvo

Otvoren poziv Nišlijama da glasaju za svoju kišnu baštu

U konkurenciji još devet gradova Srbije koji su dobili kišnu baštu, a sada se glasa za najlepšu

Sa ciljem da doprinese zaštiti životne sredine, uspešno je završena sadnja 10 kišnih bašti u 10 gradova širom Srbije. Ove bašte predstavljaju ključni deo društveno odgovornog projekta “Niklo kao ja”, koji ima za cilj smanjenje negativnih posledica klimatskih promena u urbanim sredinama. Svi zainteresovani sada mogu da daju svoj doprinos tako što će  glasati za najlepšu kišnu baštu na sajtu www.svetkakavzelis.rs.

 

Kišna bašta u Nišu nikla je na mestu neiskorišćene međublokovske zelene površine, koja je sada pretvorena u vrt za rekreaciju i uzgoj biljaka. Ova oaza blizu gradske pijace, doma za stare i škole poboljšava kvalitet života u kvartu. Džedajski pokret je ključni partner u ostvarivanju ovog projekta promene.

 

Kišne bašte su do sada nikle u 10 gradova Srbije – Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru, Smederevu, Kragujevcu, Čačku, Nišu, Bečeju i Somboru. Projekat „Niklo kao ja” realizovan je uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i lokalnih samouprava u odabranim gradovima.

Kako naglašava Amela Greksa, pejzažna arhitektica projekta, kišne bašte predstavljaju inovativni odgovor na izazove ubrzane urbanizacije, a njihova svrha je smanjenje katastrofalnih posledica padavina, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.  Sadnjom odgovarajućih biljaka, ove zelene površine usvajaju višak atmosferske vode nastale velikim padavinama, čime omogućavaju smanjenje opterećenja kanalizacijskog sistema, očuvanje vode i poboljšanje njenog kvaliteta, mikroklime i podsticanje biodiverziteta.

U Nišu, kao i u ostalim gradovima, lokalno stanovništvo imalo je priliku da  zajedno sa profesionalnim baštovanima, ali i uz pomoć zaštitnih lica projekta, glumice Mione Marković i putopisca i TV autora Andreja Maričića, radi na istom zadatku: kreiranje i uređenje kišne bašte, u skladu sa potrebama svakog grada ponaosob.

Sve bašte su sada prikazane na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom građanke i građani do 27. oktobra mogu da glasaju za najlepšu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com