DruštvoKultura

Otkriven mural Jovanki Bončić Katerinić

U sedištu Društva arhitekata Niša danas je svečano otkriven mural u okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“ kojim se odaje počast arhitektici Jovanki Bončić Katerinić iz Niša, prvoj ženi u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera. Otkrivanju projekta prisustvovaće Njegova ekselencija ambasador Kraljevine Holandije Joust Reintjesom.

Cilj projekta je odavanje priznanja izuzetnim ženama, upoznavanje mladih generacija sa heroinama i delima koje su ostavile svojim radom i delatnošću.

 

“Ovaj mural je nastao u okviru projekta koji Ambasada finasira sa ciljem da se oda počast jednom broju žena za koje mislimo da su vrlo važne za srpsko društvo. U pitanju je deset žena iz raznih oblasti čiji će murale biti oslikani širom zemlje, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Ovo su žene iz istorije, ali još uvek svetli svetli primeri za žene današnjice”, ističe njegova ekselencija.

Autori murala su Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović.

“Ovaj mural posvećen je prvoj ženi kod nas koja je čak u Nemačkoj uspela da stekne diplomu visokog obrazovanja. Još jedan dokaz da žene mogu da iznesu jednu kvalitetnu arhitekturu. Mural se nalazi na samom ulazu u našu Galeriju gde će svakako biti zapažen”, izjavio je Aleksandar Keković, predsednik Društva arhitekata Niš.

Ko je bila Jovanka Bončić Katerinić?

žJovanka Bončić Кaterinić rođena je u Nišu 1887. godine, a umrla je u Beogradu 1966. godine. Prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.

Jovanka Bončić Кaterinić je autor Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Njana dela su, na primer, čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Кoviljači.

Jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, na kome je diplomirala, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime.

I nagrada i ulica

Koliko je Jovanka Bončić značajna u nemačkom “gradu nauke” potvrđuje i činjenica da jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime. Od pre dve godine nagrada “Jovanka Bončić” dodeljuje se ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. U Nišu dugo nije imala nijedno obeležje, da bi na inicijativu Društva za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule -„SOKAK“ “ dobila ulicu na Paliluli.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Otkada su to ( njegove exelencije) državni službenici ambasadori. Zar je i Marko Đurić ” njegova excelecija ??
    Onaj tapšaroš da bude excelencija, ajte molim vas, dajete prideve običnim službenicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com