Društvo

Bivši učenik naslikao portret heroine po kojoj škola nosi ime

Umetnik Joca Radulović, bivši učenik i otac bivšhih učenika Osnovne škole "Bubanjski heroji", naslikao je Milku Protić kao poklon izdvojenom odeljenju ove škole.

Osnovna škola “Bubanjski heroji” nekada se zvala “Milka Protić, a do danas njeno ime nosi i najzelenije niško naselje.

Želeći da se zahvali, evocirajući lepe uspomene koje ga vežu za naselje u kome je odrastao i đačke dane, Joca je odlučio da naslika ovu heroinu, pokloni je školi u kojoj su “prva znanja” stekle čak četiri generacije Radulovića.

Njegov pet godina stariji brat, on, sin Aleksandar i ćerka Jovana.

“Rođen sam u naselju “Milka protić” i tu sam išao u Osnovnu školu za koju me vežu lepe uspomene. Obzirom na to da se bavim slikarstvom i crtanjem, osetio sam potrebu i bilo mi je veliko zadovoljsvo da školi poklonim sliku Milke Protić, po kojoj je škola nekada nosila ime. Prvobitna moja ideja je bila da naslikam mural na nekom zidu, ali sam se nadležima u školi dogovorio da uradim portret na tabli koju su mi oni obezbedili”, pojašnjava Radulović za naš portal.
Portret Milka Protić; Foto: FB OŠ “Bubanjski heroji”

Kaže da tu ne planira da stane. Spreman je da za školu uradi mnogo više i to bez ikakve novčane nagrade.

“Postoji mogućnost da kasnije uradim i mural na zidu samo bi mi trebala bolja oprema, neka skela da to bude bezbedno kako bi uradio i veći mural , ako postji i još neka lepa Milkina slika. Ovu sam pronašao na internetu. Pored toga imam i ideju da naslikam i druge ličnosti, poput Novaka Đokovića u maloj sportskoj sali ili drugih uspešnih sportista čime bi privukli pažnju dece”, završava on.

Milka Protić Lina rođena je 15. septembra 1921. godine u selu Gornja Konjuša kod Prokuplja.

Još kao učenica Učiteljske škole prišla je naprednom srednjoškolskom pokretu i postala član SKOJ-a, da bi kao studentkinja postala i član Komunističke partije Jugoslavije.

Milka Protić je zarobljena i sprovedena u Kuršumliju, a zatim u  logor na Crvenom krstu. Međutim, uspeva da iz logora pobegne 2. decembra 1942. godine zajedno sa Nadom Tomić, studentkinjom tehnike iz Niša, istaknutim partijskim radnikom i borcem Jablaničkog NOP odreda.

Kako se navodi u knjizi Miroslava M. Milovanovića Logor na Crvenom krstu, u organizovanje bekstva pored njih dve bile su uključene i Jelisaveta Aneta Andrejević, borac Pasjačke čete i kurir istog odreda, Danica Jovović, iz Balčaka, učenica Domaćičke učiteljske škole u Prokuplju i borac iste čete. Sve su bile u istoj sobi i tako u povoljnoj situaciji da se dogovaraju i razrađuju plan bekstva.

Međutim, Milkin pokušaj da se prebaci u Jastrebački odred bio je bezuspešan. Ponovo je uhvaćena u Gornjoj Toponici, u noći između 19. i 20. decembra. Predata je Nemcima, vraćena u logor i streljana 28. decembra 1942. godine.

Imala je tek 21 godinu.

Po Milki Protić Lini nazvana je jedna ulica u Prokuplju, nalazi se na ulazu u grad iz pravca Niša.

Po njoj je i naselje „Milka Protić” u Nišu ponelo ime.

Bistu Milke Protić Line u istoimenom naselju uradio je niški vajar Dušan Donko

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Bravo za našeg komšiju Radulovića. Joca je veliki ljubitelj crtanja i antikviteta. On je jedna dobra duša, čovek iz kojeg zrači pozitiva.
    Dajmo mu podršku u njegovim planovima. Ima u naselju ljudi koji to mogu da urade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com