Obrazovanje

Online prijave za polaganje prijemog ispita u specijalizovanim odeljenjima gimnazija i umetničkih škola

Od 12. do 15. aprila ove godine roditelji i drugi zakonski zastupnici moći da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola elektronskim putem na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs).

Svi koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja prijava za polaganje prijemnog ispita, prijavu u papirnom obliku mogu da podnesu 15. i 16. aprila 2021. godine, u srednjim školama koje imaju specijalizovana odeljenja.

Prijemni ispiti za ove škole, u skladu sa konkursom koji raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, biće realizovani u srednjim školama od 7. do 16. maja 2021. godine, a roditelji će, po prvi put, uvid u rezultate moći da pogledaju onlajn.

Sve aktivnosti u vezi sa završetkom osnovne škole, kao i upis u srednju školu, ove školske godine će se, takođe prvi put, obavljati putem ovog portala, bez podnošenja ijednog papira.

Završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, biće održan od 23. do 25. juna, a roditelji će imati uvid u preliminarne rezultate tog ispita na pomenutom portalu 27. juna. Na istom portalu podnosiće se i žalbe na rezultate završnog ispita.

Za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem ovog portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula.

Oni koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, mogu podneti ovu listu u papirnom obliku u školama 3. i 4. jula.

Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem, koristeći navedeni portal. Povezivanjem sa sistemom zdravstva omogućen je i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com