Kultura

“Onda gledaj lafčino, vidiš ga!” – Valterov saborac bio je Nišlija

Mnogo je rođenih Nišlija koji su ostavili neizbrisiv trag u domaćoj, ali i svetskoj kinematografiji. Neki od njih počeli su svoje glumačke karijere u Nišu, dok su drugi svoje prve korake ka svetu filma napravili širom bivše Jugoslavije. Jedan od glumaca, koji je imao zapažene uloge u domaćim i svetskim filmovima, a rođen je u Nišu, je Slobodan Lobi Dimitrijević.

Domaća publika pamti ga po ulozi u filmu “Valter brani Sarajevo”. Poznat pod imenom Suri, legendarnom Valteru je bio bio i više od pomoćnika. Iz tog filma pamtimo kultnu scenu u kojoj otkriva Valterov identitet kada kaže „Onda gledaj lafčino, vidiš ga“. Pored bogate internacionalne karijere pojavio se i u spotu legendarne pop zvezde Majkla Džeksona.

Slobodan Lobi Dimitrijević rođen je 1941. godine u Nišu. Kompletnu karijeru ostvario igrajući u filmovima u Hrvatskoj i na teritoriji cele bivše Jugoslavije, kao i u međunarodnim koprodukcijama, kaže za Niške Vesti filmski kritičar Dejan Dabić, koji je javnost sa karijerom ovog rođenog Nišlije upoznao pre nekoliko godina u časopisu Pressing.

“Glumio je kasnije i u trilerima i akcionim filmovima, pretežno nemačke, italijanske i američke produkcije. Jednu od poslednjih međunarodnih uloga odigrao je u filmu Mimi Leder “Mirotvorac”, sa Džordžom Klunijem i Nikol Kidman u glavnim ulogama”, kaže Dabić.

Slobodan Dimitrijević je, dodaje Dabić, otpočeo filmsku karijeru u istom ostvarenju kao i još jedan veliki glumac iz Niša Ljubiša Samardžić.

“Reč je o “Igri na skelama”, Srećka Vejganda. U početku su ga u našoj kinematografiji pratile uloge idealista u art filmovima, kakva su npr. ostvarenja Vatroslava Mimice “Prometej sa otoka Viševice” ili “Ponedjeljak ili utorak”, ali se Lobi relativno brzo profilisao kao akcioni junak. Svima je poznata  uloga Surog koji Zisu otkriva Valterov identitet, u filmu Hajrudina-Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo” ili “SB zatvara krug” Mikija Stamenkovića, u ulozi Božovića”, kaže Dabić.

Dejan Dabić ističe da je po mnogima vrhunac njegove karijere uloga Lada Tajovića u ekranizaciji romana Mihaila Lalića “Lelejska gora”.

Nagrađen je Poveljom na Festivalu glumačkih ostvarenja jugoslovenskog igranog filma u Nišu 1972. godine, za ulogu u makedonskom filmu “Pucanj”, reditelja Branka Gapa. Isti uspeh je na Filmskim susretima ponovio i šest godina kasnije, za ulogu Ivana u filmu “Stići pre svitanja”, reditelja Aleksandra Đorđevića.

Njegov prvi film na inostranom tržištu je nemačko-francuski vestern serijal „Blago srebrnog jezera“. Film je postao hit u evropskim bioskopima, a Slobodanu je širom otvorio vrata za angažmane u inostranim koprodukcijama.

Pojavio se i u spotu Majkla Džeksona za pesmu Earth Song, igrajući čoveka koji se, sa svojom porodicom, vraća na ognjište spaljeno u ratu.

Preminuo je u Zagrebu u Hrvatskoj, 1999. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com