Kultura

Prijatelji i kolege glumci se oprostili od Rista Bukvića

U Narodnom pozorištu Niš održana je komemoracija povodom smrti Rista Bukvića, niškog barda, višedecenijskog člana pozorišta, glumca, ali i medijskog radnika i nekadašnjeg zamenika gradonačelnika Niša.

Direktor niškog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović je smatra da je Joakim Vujić obeležio život i umetnički put Rista Bukvića, bar što se tiče Niša. On dodaje da i činjenica da je bio pomoćnik gradonačelnika podseća na Joakima, koji je prema njegovim rečima bio i značajan društveni radnik, pored toga što je bio jedan od osnivača srpskog pozorišta.

“Iz Sarajeva je došao na poziv tadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta u Nišu da uskoči u predstavu „Joakim”, koju je na niškoj sceni postavljao Gradimir Mirković. Za sedam dana zamenio je kolegu, dobio priznanja, pohvale. Vrata niškog teatra bila su mu, posle „Joakima” 1978. godine širom otvorena.”, rekao je direktor niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Nakon „Joakima“ ubrzo je zaigrao u monodrami „Ivo Lola Ribar”, koja je za dve godine reprizirana 56 puta pred 23.851 gledaocem kako u pozorištu, ustanovama i školama, tako i širom zemlje.

Nizao je uloge u mnogobrojnim predstavama, a značajnije u poslednjim sezonama ostvario je “Zoni Zamfirovoj”, “Tetoviranim dušama”, “Ivkovoj slavi”, “Koštani”, “Gospođi ministarki”.

Među poslednjim ulogama koje je odigrao bila je uloga Dede u predstavi „Mala”, čije je premijerno izvođenje bilo 11. marta 2014. godine, na dan Narodnog pozorišta u Nišu.

Risto Bukvić je rođen 1950. godine u Novom Selu kod Lebana, gde su se njegovi roditelji doselili iz Hercegovine, iz Stoca 1948. U Sarajevu je završio Gimnaziju, a potom upisao Pravni fakultet, na kojem je dve godine bio jedan od najboljih studenata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com