Društvo

Odbornik Miodrag Stanković: Osobe sa invaliditetom u Nišu su i dalje diskriminisane, ukloniti arhitektonske barijere! 

Povodom 1. marta – Međunarodnog dana invalidskih kolica, odbornik Skupštine Grada Niša Miodrag Stanković obišao je Mariju Lazarević i poručio da aktivnosti Grada Niša moraju biti usmerene na brigu o osobama sa invaliditetom i poboljšanje kvaliteta njihovog života.

„Osobe sa invaliditetom u Nišu su i dalje diskriminisane. Pored poteškoća prilikom zaposlenja, nepostojanja semafora sa zvučnom signalizacijom, jedan od ključnih problema su arhitektonske barijere koje osobama sa invaliditetom onemogućavaju normalan svakodnevni život“, ističe Stanković.

Ističe da aktuelna vlast 10 godina ništa nije uradila što se tiče uklanjanja barijera, iako je još 2011. godine doneta Odluka da se iz budžeta Grada Niša izdvaja najmanje 3.5 miliona dinara za uklanjanje arhitektonskih barijera u niškim školama, kako bi one bile dostupne i pristupačne osobama sa invaliditetom.
Ideja je bila da se svake godine minimum u dve obrazovne institucije ugrade liftovi, kao i da se adaptiraju toaileti“
Dodaje da u eri savremenog društva ne sme se vršiti diskriminacija nad osetljivim grupama i uskratiti učešće na bilo kojoj javnoj raspravi, jer ukoliko smo ravnopravni, to je nedopustivo, a upravo se u Nišu to dešavalo jer osobe sa invaliditetom nisu mogle da učestvuju u raspravama koje su održavane u sali Skupštine grada, jer je nepristupačna licima sa invaliditetom.
Stanković pojašnjava da im je zbog toga im bilo uskraćeno i obavljanje raznih administrativnih i drugih poslova gradskih uprava koje se nalaze u zgrade Skupštine Grada Niša.

„Usvajanjem inicijative koju sam podneo da se izgradi lift u zgradi Skupštine Grada Niša taj problem biće rešen nadam se u 2023. godini a jedna od mojih sledeća odborničkih inicijativa biće da se izgradi lift u Centru za socijalni rad“, istakao je Stanković

On navodi da su amandmanima  predlagali da se u budžetu Grada Niša predvide dovoljno sredstva za sve izgubljene godine što se tiče uklanjanja arhitektonskih barijera, ali da vlast nije imala sluha za to!

„Donosioci odluka moraju imati razumevanja za osobe sa invaliditetom, koje se svakodnevno suočavaju sa preprekama u gradu, kao i da ih uključe u kreiranje rešenja koja se tiču celog društva, jer svi građani imaju pravo na normalan život,  zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Шта је учинио Станковић да охрабри Марију Лазаревић да она артикулише своје потребе ?. Зашто јој даје улогу пасивног посматрача а не активног учесника креирања свог живота ?! . Где је њена изјава ?
    Охрабрујте инвалиде да сами буду одговорни грађани и своје потребе и проблеме решавају заједно са доносиоцима одлука !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com