Ekonomija

Od danas slobodan pristup tržištu rada u okviru tri zemlje Otvorenog Balkana

Građani Severne Makedonije, Srbije i Albanije od danas mogu da koriste slobodan pristup tržištu rada u te tri zemlje dogovrenu u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, cilj te mere je da doprinese uklanjanju barijera koje ometaju trgovinu i slobodno kretanje ljudi i da omogući korišćenje elektronskih usluga u okviru te regionalne inicijative.

Mera proizlazi iz međunarodnih sporazuma potpisanih između tri države članice inicijative Otvoreni Balkan, odnosno Sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazuma o međusobnom povezivanju šema za elektronsku identifikaciju građana sa Zapadnog Balkana.

Građani zainteresovani za slobodan pristup tržištima rada Severne Makedonije, Albanije i Srbije treba prvo da izvade identifikacioni broj Otvorenog Balkana na portalu e-usluga u svojoj zemlji, sa kojim apliciraju za odobrenje za slobodan pristup tržištu rada u ostale dve države.

Taj postupak se, kako se ističe u saopštenju, odvija u potpunosti elektronski i traje do 30 dana.

U slučaju makedonskih građana, nakon što se prijave na uslugi.gov.mk i podnesu zahtev za izdavanje identifikacionog broja Otvorenog Balkana (OB ID), koji se odmah generiše, sledeći korak je korišćenje tog broja za podnošenje zahteva za izdavanje sertifikata o slobodnom pristupu tržištu rada u Srbiji https://euprava.gov.rs/ ili u Albaniji https://e-albania.al/.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com