Društvo

Obeležen Dan oslobođenja Niša od Turaka (FOTO)

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima, u Nišu je obeležen Dan oslobođenja od Turaka. Vence su položili predstavnici grada, Nišavskog upravnog okruga, gradskih opština, vojske, policije i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Foto: Kabinet gradonačelnika

Niš je oslobođen od turske okupacije pre 142 godine.

“Nišlije nisu sedele skrštenih ruku u tim teškim danima, već su aktivno učestvovali u oslobođenju svog grada i dali svoje živote. Ono što je takođe značajno jeste da je kralj Milan ulaskom u ovaj grad rekao da su svi ljudi jednaki bez obzira na veroispovest i naciju kojoj pripadaju. Nakon četiri i po veka građani su ugledali slobodu i slavili. Sloboda je prekidana mnogim ratovima, ali danas se nadamo da su ratovi iza nas i da nas čeka prosperitet i mirno vreme”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Niša Goran Milosavljević.

Građani Niša na žalost nisu mnogo informisani zašto se obeležava ovaj datum, kažu u Udruženjima koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova. Tek kada vide da se dodeljuje nagrada 11. januar oni saznaju da se na današnji dan Niš oslobodio od više vekovnog ropstva.

Foto: Kabinet gradonačelnika

Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavojorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com