Stari Niš

Dan oslobođenja Niša od Turaka

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka na današnji dan. Niš 11. januar obeležava kao svoj praznik.

Više od 15.000 srpskih vojnika sa 100 topova četiri dana je po snegu i veoma hladnom vremenu opsedalo Niš. Odlučujući napad izveli su šumadijski korpus iz pravca Seličevice i snage pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina sa severa. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavojorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije.

Zastavu Kneževine Srbije je na niškoj Tvrđavi, stambol kapiji u oslobođenom Nišu postavio je Nišlija Todor P. Stanković.

Ovaj događaj je za Niš, koji do tada bio siromašan, po mišljenu istoričara veoma važan za razvoj grada.

“Niš je u to vreme bio jedna razrušena turska kasaba. Već u narednih desetak godina Niš je postao jedan moderan evropski grad, najviše zahvuljujući samom knjazu, potonjem kralju Milanu Obrenoviću”.

Ćele kula u oslobođenom Nišu; FB Sliek starog Niša i okoline

Povodom ovog, za Niš značajnog istorijskog događaja, grad svake godine dodeljuje priznanje istaknutim pojedincima. Nagrada „11. januar“, kao najviše priznanje Grada ustanovljeno 1995. godine, dodeljuje se za izuzetna dostignuća koja afirmišu Grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Po tradiciji na svečanoj sednici Skupštine grada biće dodeljeno najviše gradsko priznanje, nagrada 11. januar koja je ove godine pripala Vojnom orkestru „Niš“, Vatrogasno – spasilačkoj brigadi u Nišu i Goranu Šepi, frontmenu grupe „Kerber.

Knez Milan Obrenović Nišlijama povodom oslobođenja 1878.

Građani Niški,

Posle petstoletnog robovanja i teškog stradanja, nepravde i nasilja, ja dolazim među vas sa hrabrom svojom vojskom kao vaš oslobodilac i nosim vam znamenja hrišćanske prosvete, slobodu, pravdu i sigurnost. Ja s radošću vidim da je narod ovih krasnih zemalja, koje su tako dugo silom bile otrgnute od svoje majke Srbije, sačuvao živu uspomenu o srpskom jedinstvu, te s raširenim rukama dočekuje moju vojsku, kao željno očekivanu braću i svoje izbavitelje.

Pobeda, koju je moja hrabra vojska održala pomoću Božjom, nije pobeda naroda nad narodom, nego pobeda reda nad neredom, zakona nad bezakonjem, pravde nad nasiljem. Ja i moj ponositi narod, uz pobedonosnu vojsku Cara Oslobodioca, krenuli smo se s ognjišta svoga, ne da se kome svetimo za nečuvene i dugotrajne uvrde, nego da oslobodimo pravdu koja je cvilila u okovima nasilja, da oslobodimo građane od razuzdanih zulumćara.

U današnji dan posle pet stotina godina, ponosito se vije na bedemima slavnoga grada Niša srpska zastava. Neka je ta zastava za vas znak, da svaki građanin, ma koje vere bio, može računati na moju blagonaklonu zaštitu. Ja vas pozdravljam kao zastupnik pravde, kao branilac slobode, jednake za sve građane, za sve veroispovesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com