Društvo

Dodeljene Nagrade „11. januar“, najvišeg priznanja Grada Niš

Održana je svečana sednica Skupštine Grada Niša i tradicionalna dodela Nagrade „11. januar“, najvišeg priznanja Grada u Narodnom pozorištu. Ovo je svečanost kojom se obeležava godišnjica oslobođenja Niša od Turaka. 

Himnu „Bože pravde“ otpevao je Marko Milisavljević, solista Akademskog hora Studentskog kulturnog centra.

Svečanosti održana u Narodnom pozorištu je u čast velikog istorijskog događaja za Grad Niš i državu Srbiju, ali je posvećena i onima koji, čineći večna dela i nezaboravne podvige, u velikoj meri doprinose opštem prosperitetu naše lokalne zajednice.

Nagrada 11. januar ove godine pripala je Vojnom orkestru „Niš“ koji će novac od nagrade dodeliti  u humanitarne svrhe Centru za pružanje usluga socijalne zaštite “Mara”, Vatrogasno – spasilačkoj brigadi u Nišu i Goranu Šepi, frontmenu grupe „Kerber.

11. januar je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada. Na današnji dan, 1878. godine, Niš je, nakon herojskih borbi oslobođen od Turaka i pripojen matici, Kneževini Srbiji. Ulaskom srpske vojske u oslobođeni Niš, na čelu sa vrhovnim komandantom – knezom Milanom Obrenovićem, načinjen je jedan od najvažnijih državotvornih koraka za srpski narod. Oslobođenje Niša je i simbolično označilo kraj turskog prisustva u hrišćanskim zemaljama na Balkanu.

Na svečanoj sednici gradske Skupštine povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka, prikazani su i kratki filmovi o dobitnicima.

Niš, nadaleko poznat i kao „carski grad“, oduvek je nedrio darovite, sposobne i kreativne ljude, koji su ostavljali neizbrisiv trag u njegovom razvitku. To traje i do današnjeg dana, pa je Komisija za nagrade Grada Niša, koju pored predsednika Skupštine Grada Niša i Gradonačalnice Niša, čine i predstavnici Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve, Univerziteta u Nišu i Komande Kopnene Vojske Srbije – i ovog puta imala nezahvalan zadatak da odluči ko od istaknutih kolektiva ili pojedinaca u gradu zaslužuje najprestižnije gradsko priznanje.

“Čestitam ovogodišnjim dobitnicima nagrade i najsrdačnije želim da sa istim uspehom nastave sa svojim profesionalnim radom na ponos našeg grada, jer oni ga oni afirmišu kroz sveruvoje oblasti i delatnosti kojima se bave”, istakao je predsednik Skupštine grada doc. dr Boban Džunić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručila je dobitnicima nagrade da veruje da će nastaviti sa svojim tako velikim delima i iskoristila priliku da svim Nišlijama čestita Dan oslobođenja od Turaka.

Nikada ne smemo da zaboravimo podvige naših predaka u borbi za slobodu i nezavisnost naše otadžbine. Kulturom sećanja negujemo oslobodilačke tradicije naših rodoljuba i svih koji su ugradili sebe u temelj slobode, nezavisnosti i očuvanje Srbije, srpskog naroda i naših svih građana”, navodi Sotirovski.

Najviše priznanje grada Niša,nagrada 11.januar dodeljuje se od 1995. godine za izuzetna dostignuća pojedinaca i kolektiva koja afirmišu grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima.

Dobitnici ravnopravno dele novčani iznos nagrade od 500.000 dinara. Nagrada “11. januar” sastoji se od povelje, statuete “Oslobodioci Niša” i novčanog iznosa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com