Obrazovanje

Novine u novoj školskoj godini: biće većih ocena i od petice

Školska godina je završena, mali i veliki maturanti su položili završne ispite. Ostali učenici su dobili ocene posle dužeg perioda onlajn nastave. Sada su u toku prupreme za početak nove školske godine, a prema rečima ministra prosvete Mladena Šarčevića, đake i profesore očekuju neke novine.

 

“Imamo četiri novine , a to je program međunarodne mature koja je uvedena u Desetoj gimnaziji, obuhvata treću i četvrtu godinu, u Nišu će biti u Gimnaziji “Svetozar Marković”, u Novom Sadu u Zmaj Jovinoj. To je vrhunski program, ocene se podižu za dva nivoa više od maksimalne petice, to su najkvalitetniji modeli obrazovanja u svetu”, kazao je Šarčević za RTS.

Prema rečima ministra prosvete novina su i sportska odeljenja koja su otvorena u školama u osam gradova među kojima je i Gimnazija “9.maj” u Nišu. Učenici koji pohađaju ova odeljenja imaće predmete vezane za sport, teoriju treninga, sport i zdravlje. Nakon završene srednje škole moći će da se opredele za karijeru sportskog novinara, za sportsku medicinu, nastavnika, trenera.

“Išli su isključivo u gimnaziju koja se samo zvala sportska, koja je bila po programu opšte gimnazije. Sada tražimo visoko postignuće i entuzijazam kandidata, nastava će se prilagođavati njihovim obavezama, moraju da budu vrhunski sportisti – taj model ćemo da proširimo po Srbiji, ali tražimo da se uči”, rekao je Šarčević.

Treći program je za nadarene za društvenu nauku, za istoriju i geografiju, a raniji programi za hemiju i biologiju su takođe atraktivni, kao i za fiziku, matematiku i filologiju. Ističe da su učenici za informatiku najbrojniji.

Odeljenja za društvene nauke otvorena su i u dve niške gimnazije. Gimnazija “Bora Stanković” je dobila odeljenje za učenike talentovane za biologiju, a Prva niška gimnazija Srevan Sremac za istoriju i geografiju.
Jedna od novina je i kombinovani rad sa učenicima u vreme pandemije.

“U toku leta razrađujemo nekoliko modela, sve će zavisiti od snage pandemije. Učenje na daljinu nije dovoljno, posebno nije dobro za mlađe klince, naročito za prvake”, kaže Šarčević.

Razradiće se desetak modela i podmodela, a primenjivaće se u zavisnosti koje škole imaju i prostora kojim raspolažu.

“Ako bude moguće da deca dolaze u manjem broju, kombinovaćemo da to bude u različitim uzrastima, grupama, različitim nedeljama, škole će planirati rad kombinovano”, istakao je ministar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com