Obrazovanje

Univerzitet: Sredstva za obrazovanje nisu u skladu sa njegovim značajem

Senat Univerziteta u Nišu smatra da način finansiranja i obim izdvajanja sredstava za visokoškolsko obrazovanje nisu u skladu sa značajem univerzitetskog obrazovanja za celokupni razvoj društva.

Ovaj stav sadržan je u zaključku o načinu finansiranja i obimu izdvajanja sredstava za visokoškolske ustanove koji je Senat usvojio i uputio Ministarstvu prosvete. Sistem finansiranja visokoškolskog obrazovanja u Srbiji, navedeno je u zaključku Senata, u različitim zakonima i drugim propisima, sadrži kontradiktorna pravila, “što u praksi izaziva brojne probleme i teškoće”.

Od osnivača (države) zatraženo je da osnovicu za obračun i isplatu plate u visokom obrazovanju koja se finansira iz budžeta izjednači sa osnovicom za obračun i isplatu plate u osnovnom i srednjem obrazovanju.

“Potrebno je da se i koeficijenti za obračun i isplatu plata zaposlenima u visokom obrazovanju na radnim mestima za koja se zahteva srednja stručna sprema ili niži, izjednače sa koeficijentima u osnovnom i srednjem obrazovanju, određenim za iste nivoe obrazovanja”, navedeno je u zaključku Senata.

Takođe je istaknuta neophodnost da se visokoškolskim ustanovama prenose sredstva za materijalne troškove u punom obimu. u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Istaknuta je i neophodnost rešavanja finansiranja otpremnina koje se isplaćuju pri prestanku radnog odnosa radi korišćenja prava na penziju, jubilarnih nagrada i drugih primanja koje je poslodavac dužan da isplati zaposlenom u skladu sa Zakonom o radu i Posebnim kolektivnim ugovorom za visoko obrazovanje, to treba uraditi, kako je navedeno, tako što će se i ova sredstva prenositi iz budžeta visokoškolskim ustanovama u punom iznosu.

“Neophodno je povećati iznose sredstava za investicije u izgradnju novih i savremenih objekata za potrebe univerziteta i fakulteta, kao i investiciono održavanje objekata, naročito za pojedine fakultete koji rade u izuzetno lošim uslovima”, dodaje se.

Potrebno je, kako je navedeno u tom zaključku, “povećati i iznose sredstava za osavremenjavanje nastavnog rada sa studentima”.

Stav Senat je i da se Zakonom o finansiranju visokog obrazovanja mora povećati ukupan obim sredstava koja se izdvajaju za potrebe razvoja univerzitetskog obrazovanja i nauke, te da se moraju otkloniti svi nedostaci sadašnjeg normativnog okvira ovog sistema.

“Neophodno je da taj zakon, preciznim i jednoznačnim normama, uredi ovaj sistem tako da u primeni ne bude nedoumica i različitih tumačenja od strane visokoškolskih ustanova i od državnih organa koje kontrolišu finansijsko poslovanje ovih ustanova”, ukazano je u zaključku.

Zaključak je upućen resornom ministarstvu i objavljen na internet stranici niškog Univerziteta. Dopis kojim se traži hitno rešavanje problema finansiranja fakulteta Ministarstvu prosvete uputio je ovih dana i Univerzitet u Beogradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com