Politika

Nišlija među 700 posmatrača iz celog sveta na izborima u Rusiji

Rusi od danas glasaju na predsedničkim izborima, Putin uveren u novi mandat

Izbore u Rusiji prati više od 706 posmatrača iz 106 zemalja, među njima i Nišlija Nenad Stanković, član niškog Gradskog veća zadužen za planiranje, izgradnju i vanredne situacije.

Foto: Nenad Stanković, privatna arhiva

“U Rusiji sam kao međunarodni posmatrač iz Srbije. Poslat sam od strane Centralne izborne komisije Ruske federacije, određen za opunomoćenog međunarodnog posmatrača za Ivanovsku oblast i jedini inostrani posmatrač za ovu oblast. Inače za izbore je delegirano oko 700 posmatrača i ja predstavljam naš Niš i Srbiju”, rekao je Stanković za Niške Vesti.

On dodaje da je ovo veliko iskustvo za njega i da u Rusiji puno toga uči. Većina biračkih mesta je pod video nadzorom i svako može online da pristupi i pogleda šta se zbiva na biračkom mestu, objašnjava.

“Pre početka izbora ide himna Rusije“, kaže Stanković, koji inače tečno govori ruski a boravak u Moskvi tumači kao veoma važno.

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Ela Pamfilova zahvalila se i iskazala poštovanje posmatračima iz celog sveta među kojima je i Stanković.

„Želim da izrazim veliko poštovanje i odam priznanje tim ljudima za hrabrost, jer su bez obzira na sve pretnje, došli i spremni su da odu u subjekte Ruske Federacije: Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku, Hersonsku i Zaporošku oblast“, rekla je Pamfilova.

Foto: Nenad Stanković, privatna arhiva

Glasanje je u toku!

Rusi izlaze na birališta kako bi glasali na predsedničkim izborima na kojima se očekuje ponovna pobeda Vladimira Putina zbog nedostatka opozicije.

Biračka mesta otvorena su jutros u 8.00 a zatvoriće se u nedelju u 20.00. Glasanje će trajati tri dana i biće i na teritorijama koje su pripojene Rusiji.

Neposredno pre početka glasanja, Vladimir Putin, koji je na vlasti 24 godine, pozvao je svoje sunarodnike da “ne skreću sa puta” i da glasaju “na patriotski način u teškim vremenima”.

Pobeda Putina na izborima trebalo bi da mu omogući da ostane na vlasti do 2030. Zahvaljujući reviziji Ustava 2020. moći će ponovo da se kandiduje i ostane na vlasti do 2036. godine, kada će imati 84 godine.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com