Kultura

NIŠКI SALON 12/2: Izložba radova dvanaestoro umetnika

Od danas 12. novembra od 18 sati u Oficirskom domu likovna publika će biti u prilici da poseti izložbu NIŠКI SALON 12/2 . Izložbu čine radovi dvanaestoro umetnika po izboru dva selektora: Danijele Purešević iz Beograda i Miodraga Anđelkovića iz Niša. Кustos izložbe je Milica Todorović.

Izložba NIŠКI SALON je kao godišnja izložbena manifestacija uvrštena u program rada Galerije savremene likovne umetnosti 2016. godine sa namerom da pospeši kreativnu saradnju, mobilnost i komunikativnost između umetnika, kritičara i ustanove. Ovogodišnji Salon je peti po redu, saopštila je GSLU.

„Po propozicijama izložbe svaki od dva selektora samostalno određuje koncept svog autorskog projekta tako da izložba takođe pruža mogućnost dijaloga, poređenja i sučeljavanja kritičarske misli selektora kroz pojedinačne odgovore umetnika“, navodi se u saopštenju niške Galerije.

B.Bašić,,Tjenanmen,,205x175cm, ulje na platnu,2018.; Foto: GSLU

Selektori ovogodišnjeg Salona su: Danijela Purešević (istoričar umetnosti; selektor i umetnički direktor više izložbenih manifestacija u Srbiji; autor brojnih tekstova kataloga izložbi, od 1990. likovni kritičar i urednik u Redakciji za kulturu TV Beograd (RTS) za koju je uradila više od 2000 priloga iz oblasti vizuelnih umetnosti; dobitnica nagrade „Ranko Radović“ 2010. godine (zajedno sa arh Dankom Selinkićem) i nagrade Lazar Trifunović“ 2015. godine za kritičko promišljanje savremene umetnosti; Član je ULUPUDS-a i AICA) i Miodrag Anđelković (magistar grafike; realizovao dvadesetak samostalnih izložbi; dobitnik više nagrada i priznanja za slikarstvo i grafiku; dugi niz godina objavljivao članke iz domena likovne kritike u dnevnom listu „Narodne novine“ Niš; autor brojnih tekstova publikovanih u katalozima).

„Кao fokus za promišljanje aktuelnih tendencija u ovdašnjoj vizuelnoj umetnosti opredelila sam se za geološki pojam – antropocen, i odabrala radove šestoro autora koji na različite načine ilustruju status čoveka i njegovu interakciju sa okruženjem u savremenom trenutku. U radovima obuhvaćenim ovim izborom umetnici ispituju: tačku oslonca savremenog čoveka u epohi vremenskog ubrzanja (Zdravko Joksimović), međuodnos čoveka i prirode kroz stvarni i virtuelni prostor (grupa diSTRUКTURA), bave se arheologijom geološkog sloja kog definiše beton (Ivan Petrović), patologijom odnosa pojedinca i vlastodršca (Bojan Radojčić), pitanjem granica i ograđivanja individualnog prostora (Nikola Marković) i sudbinom čovečanstva koje je doseglo do obale mitološke reke Stiks (Jelena Šalinić Terzić).“-kaže Dinijela Purešević.

Zdravko Joksimović, Na mene uvek možeš da se osloniš; Foto: GSLU

Miodrag Anđelković se opredelio za umetnike širokog generacijskog raspona i različitih stilskih odredeljenja kojima je zajedničko poverenje u slikarstvo i sliku kao tradicionalni medij. U njegovoj selekciji su: Zdravko Vajagić, Stanko Zečević, Aleksandar Cvetković, Milan Tucović, Bratislav Bašić i Milica Lilić. Njihovi likovni izrazi pripadaju različitim vidovima figurativnog i asocijativnog slikarstva.

diSTRIKTURA, MitteleuropäischeLandschaft, oil on canvas, 200×300 cm, 2013-14.; Foto: GSLU

Tradicionalno, biće dodeljena i nagrada Niškog salona 12/2 o kojoj će odluživati posebno imenovan, tročlani žiri.
Izložba će trajati do 12. decembra.

Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button