Kultura

DIJALOG SIMBOLA I PORTRETA: Prikaz emocija kroz umetnost

Zidovi Galerije „Art 55” ukrašeni su umetničkim delima autora Jelene Simić i Nikole Milanova.

Izložba je zvanično otvorena pod nazivom „Dijalog simbola i portreta”. Ljubitelji umetnosti će narednih dana, do 17. februara imati prilike da posete izložbu koju čine mnogobrojna dela ovo dvoje mladih umetnika.

Jelena Simić, umetnica koja trenutno živi i stvara u Novom Sadu, i Nikola Milanov, kreator iz Niša, su u saradnji sa Galerijom omogućili su ljudima da emocije dožive kroz umetnost, ali i saznaju nešto novo. Sami autori objašnjavaju da su zajedničke godine iskustva na studijama osnov za aktuelna istraživanja i njihov kontinuirani dijalog. Naziv izložbe zasnovan je na susretu poetike i njihovom umetničkom dijalogu. Dva potpuno različita rukopisa nalaze duboku povezanost preplitanjem suptilnih vizuelnih elemenata, a sam odnos između ova dva rukopisa zanosvan je na ispitivanju vlastitih misliemocijakomunikacije.

Foto: SDL redakcija/ Andrijana Popović

Kako navode autori nit koja povezuje njihove izraze proitiče iz prirodne, ljudske potrebe za razumevanjem emocija. Istakli su da simboli na izloženim delima zapravo predstavljaju most između ličnih osećanja i univerzalnih poruka, a portreti način da se te poruke prenesu, budu prepoznate i shvaćene. Oni su dva različita rukopisa koja su našla svoj put do zajedničke komunikacije. Suptilni elementi sa elementima portreta međusobno se dopunjuju i dokazuju da razlika ne mora nužno samo da razdvaja. Veoma velika posvećenost uviđa se kod oba autora pokretima koji su grafičke prirode.

“Trenutni predmet mog istraživanja je čovek, tačnije unutrašnje stanje pojedinca i na koji način se to reflektuje na samom licu (portretu) i emocionalna iskustva koja smo već doživeli”, navodi Nikola Milanov.

Foto: SDL redakcija/ Andrijana Popović
Neka dela koja su se našla na izložbi jesu: (Ne)organizacija emocijaPsihologija ličnosti 7An emotional experience 1, kao i različiti kolaži. Izložba je, kako zaključuju prisutni ne samo prilika građanima grada Niša da vide jedinstvena, originalna umetnička dela, već i da bolje upoznaju njihove autore, koji su svoje misli podelili kroz umetnost.

Jelena Simić je srednju Umetničku školu završila u Nišu, a osnovne akademske i master studije u klasi profesora mr Bratislava Bašića. Trenutno je na Doktorskim studijama u Novom Sadu pod mentorstvom dr Anice Radošević Babić. Učestvovala je na likovnoj koloniji Boža Ilić u Prokuplju, a takođe je i članica ULUS-a.

Nikola Milanov je završio je umetničku školu u Nišu, a zatim i diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Nišu, na odseku Slikarstvo. Trenutno je na Master studijama pod mentorstvom profesorke Katarine Đorđević. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoj rad.

Podsetimo, izložba će za sve zainteresovane biti otvorena do 17. februara u Galeriji Art 55

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com