Kultura

„Nadežda Petrović – bez boje“- Većina crteža prvi put izvan muzejskog depoa

Izložba „Nadežda Petrović – bez boje“ koja sadrži 75 crteža poznate srpske slikarke otvorena je u Paviljonu u niškoj Tvrđavi, a većina radova nikada do sada nije izlagana.

„Seljak sa korpom“, „Pogreb u Sićevu“, crteži sa srpskim pejzažima i sa motivima Srbije, samo su neki od radova koji su se prvi put našli u jednoj izložbenoj postavci, izjavila je autorka izložbe Evgenija Blanuša, muzejska savetnica Narodnog muzeja Srbije.

Evgenija Blanuša, muzejska savetnica Narodnog muzeja Srbije

„Jako malo izloženih radova može se videti i u nekim katalozima. Ovo je prvi put da se crtež Nadežde Petrović tretira posebno, jer Nadežda je najpoznatija kao slikarka. Ona je prvenstveno bila predodređena za boju i za istraživanje kolorističkih vrednosti slike. Svi znamo njen slikarski opus, međutim od ovoga što je izloženo u Nišu, malo toga je poznato“, istakla Blanuša.

Ona je kazala da publika u Nišu može da vidi sasvim različite grupe radova Nadežde Petrović, počev od skica i usputnih beležaka.

„Crteži sa studija uglavnom obuhvataju aktove. To su radovi u kojima pokazuje da je vrlo vešta. Pokazuje izuzetno vladanje anatomijom, perspektivom, skraćenjima…Treća grupa radova je najbliža njenim slikarskim radovima, pa se može reći da su ti radovi neka vrsta grafičkog ekspresionizma. Ona crta onako kako bi slikala. Ta grupa radova pokazuje da je u njenoj moći bilo da napravi vredniji crtački opus od onog koji je ostavila“, naglasila je Blanuša.

Nadeždini crteži pokazuju, dodala je Blanuša, da je umela, samo kada je htela, da napravi besprekoran crtež. „Ta njena distanca proizilazi iz toga što je smatrala da crtež u neku ruku ograničava njenu kreativnost. Bila je zainteresovana za kolorističke vrednosti slike i za sve što je videla školujući se u Minhenu, a potom u Parizu. Tamo se upoznala sa delima impresionista i postala impresionista i ekspresionista“, kazala je Blanuša.

Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Emilija Ćoćić Bilić

Prema njenim rečima, u zbirci crteža i i grafika jugoslovenskih autora 20. veka koji se čuvaju u Narodnom muzeju Srbije nalaze se 173 crteža Nadežde Petrović.

Direktorka Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Emilija Ćoćić Bilić izjavila je da izložbu „Nadežda Petrović – bez boje“ ta galerija organizuje u čast jubileja – 150 godina od rođenja istaknute slikarke. Ćoćić Bilić je podsetila da je u čast tog jubileja GSL Niš organizovala nedavno i izložbu „Nadežda Petrović: Modernost i nacija“.

„Sada smo u prilici da se upoznamo sa crtačkim opusom čuvene umetnice. Postavka muzejske savetnice Evgenije Blamuše je dragocena jer nas upoznaje sa drugačijom Nadeždom i predstavlja nam je u novom svetlu“, rekla je Ćoćić Bilić.

Izložba „Nadežda Petrović – bez boje“ biće otvorena u Paviljonu niške Tvrđave do 23. februara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com