Kultura

Otvorena izložba “Likovne umetnice Niša” u Beogradu

U Galeriji Kuće legata u Beogradu otvorena je izložba Likovne umetnice Niša - izbor iz kolekcije Galerije SLU Niš.

Ova izložba predstavlja nastavak saradnje dve ustanove kulture, rezultat je istraživanja rada i stvaralaštva autorki koje su poslednjih pedeset godina bile aktivne na likovnoj sceni, a poreklom ili profesionalnom biografijom su vezane za jug Srbije i kreirana je u nameri da se javnost upozna i da se ukaže na vredan doprinos žena koje su se bavile umetnošću i bile aktivne učesnice likovnog i kulturnog života Niša.

Galerija je od samih početaka nastojala da prati i podrži rad umetnica različitih dobi, od sasvim mladih, preko likovno oformljenih predstavnica srednje generacije, do već afirmisanih, istaknutih protagonistkinja bogatih karijera, članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), dobitnica nagrada i značajnih priznanja za rad.

Pojedine su se školovale ili usavršavale u inostranstvu i bile aktivne u međunarodnim okvirima, a izvestan broj njih posvećen je pedagoškom radu na Fakultetu umetnosti, u Umetničkoj školi ili u srodnim obrazovnim institucijama.

U fondu Galerije zastupljeno je stotinu dela četrdeset autorki različitih generacija, stilskih opredeljenja i likovnih praksi, koja predstavljaju značajno kulturno nasleđe grada. Dominiraju grafike, slike i crteži, zastupljeno je tek nekoliko skulptura, uz primetno odsustvo interesovanja za istraživanje u oblasti novih medija i fotografije. Kolekcija je ovim eksponatima obogaćena najvećim delom zahvaljujući Likovnoj koloniji Sićevo i Grafičkoj radionici, a izvestan broj su individualni pokloni ili otkupi sa samostalnih i kolektivnih izložbi.

Selekcijom je obuhvaćeno pedeset pet radova nastalih u periodu od 1973. do 2021. godine. Reč je o delima izlaganim pojedinačno, na samostalnim ili kolektivnim izložbama, publikovanim u katalozima i monografijama, ali nikada prezentovanim kao celina. Heterogena u vizuelnom izrazu, pristupima i promišljanjima, u datom hronološkom okviru koji obuhvata period neposredno pre i od osnivanja Galerije SLU, kao matične ustanove koja prati aktivnost stvaralaca grada, sve do aktuelnog trenutka, ova dela oslikavaju kretanja u umetnosti jugoistočne Srbije, otvorenost sredine za nove pojave, savremena stremljenja i moderne tendencije. Kao takva, pružaju mogućnost komparacije u lokalnom i širem kontekstu.

Foto: GSLU

Zastupljenim narativima, poetikama i pristupima ova postavka oslikava raznolikost i predstavlja Nišlijke kao aktivne akterke scene, koje su podstaknute intenzivnim dešavanjima i promenama u vizuelnoj umetnosti, uz nesumnjiv uticaj nasleđa i tradicije, ostajući dosledne svom likovnom stilu i vokabularu, bile otvorene za nova saznanja, savremene tokove i moderne tendencije.

U odnosu na broj muškaraca slikara, grafičara, vajara, neveliki je broj akademski obrazovanih umetnica koje su stvarale u ovoj sredini, ali uzevši u obzir višestruku ulogu žena u društvu i životu uopšte, uz potrebu za samoostvarenjem, moramo istaći da je njihov doprinos u sferi kulture dragocen.

Hrabri činjenica da je interesovanje za likovnu umetnost kao budući poziv sve prisutnije, te da ovo podneblje svake godine iznedri nove generacije mladih autorki, čija će dela i angažman jednog dana, kao deo kolekcije GSLU, biti predmet novih promišljanja i proučavanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com