Društvo

Niški istoričar Boban u svojoj kolekciji ima preko 230 šlemova

Istoričar Boban Janković, zaposlen u Istorijskom arhivu kao viši arhivista, u svojoj privatnoj kolekciji trenutno broji preko 230 šlemova. Šlemovi dalekog istoka, japanski vojni šlem iz Drugog svetskog rata, američki šlem, model M1, korišćen od jedinica Južnog Vijetnama, sa naslikanom glavom tigra su samo deo njegove kolekcije.

“Najstariji šlem u kolekciji je pronađen u okolini Aleksinca i potiče iz perioda poznog srednjeg veka, on je ujedno i najvredniji u celoj kolekciji”, kaže Janković.

Foto: Privatna arhiva

Ljubav prema ovom hobiju gaji još od mladosti kada je nalazio šlemove iz perioda Drugog svetskog rata razbacane po podrumima i tavanima seoske pojate i na košnicama trmkama gde su služili kao zaštita od kiše.

“Ovim hobijem se bavim 25 godina i upoznao sam ljude sličnih interesovanja širom sveta. Najbolju saradnju ostvario sam sa kolekcionarima iz Češke, Grčke, Bugarske, Slovenije i dalekog Tajvana. Interesantno da je najviše kolekcionara koji sakupljaju šlemove u Americi, Кanadi, ali ima dosta i u Zapadnoj Evropi i Кini. Srbija je na takvoj poziciji da je nijedan rat nije mimoišao i tako postala pogodno tlo za ovakav hobi”, kazao je Janković.

Kako je dodao, Prvi svetski rat je zastupljen sa standardnim šlemovima francuske, britanske i nemačke vojske čiji su slični modeli korišćeni i u Drugom svetskom ratu. Razvojem vojne industrije od kraja osamdesetih godina u svetu se uvode šlemovi od kevlara, čelični šlemovi postaju prošlost. Кolekcija poseduje oko 50 takvih modernih šlemova, najmlađi u kolekciji je britanski vojni šlem Mk7 koji je i sada u upotrebi.

Foto: Privatna arhiva

“Ponos kolekcije je i činjenica da se tu nalaze svi policijski šlemovi nastali u periodu posle Drugog svetskog rata do danas. Od klasičnih šlemova plave boje, do kaciga za razbijanje demonstracija sa vizirom od pleksiglasa i moto šlemova koje je koristila saobraćajna policija šezdesetih godina. Pored jugoslovenskih i srpskih policijskih šlemova, kolekciju čine i policijski šlemovi i kacige Britanije, Grčke, Bugarske”, kazao je Janković.

Međutim, smatra da su ipak najzanimljiviji  eksponati pronađeni u ovim krajevima, pre svega nemački šlemovi iz Drugog svetskog rata, gotovo svako domaćinstvo je posle rata imalo u dvorištu neki od tih šlemova koji su koristili za pojenje živine, i kao pomoćni alat za čišćenje. U kolekciji ima sačuvano desetak nemačkih šlemova iz perioda Drugog svetskog rata, na nekima su još vidljive oznake nemačkog rajha.

Foto: Privatna arhiva

“Dobar deo kolekcije čine i šlemovi istočnog bloka, država na čelu sa Sovjetskim savezom, tridesetak šlemova gotovo sličnih na prvi pogled a ipak različitih, pokazuje nam kako su Čehoslovaci, Poljaci, Mađari, Bugari i Rumuni morali da imaju svoje šlemove rađene po sovjetskom modelu SŠ40”, kazao je Janković.

Kako je dodao, kolekcija je otvorenog tipa, tako da kada god ima prilike dopuni je nečim novim, a sve sa ciljem da se upotpuni slika te vrste vojniče opreme za čuvanje glave.

 

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Jedan komentar

  1. potrebna mi je adresa – kontakt, e-mail Bobana Jankovića iz Niša kolekcionara šlemova.
    naime, imam neki stari šlem pa mi treba njegovo stručno mišljenje o poreklu i vrednosti.
    pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com