Društvo

Neobičan hobi: Celog života skuplja sličice fudbalera

Za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u fudbalu već je pripremio sve sličice, samo treba da ih izlepi, a prvi album kupio je pre 60 godina i od tada do danas skupljanje sličica fudbalera njegov je hobi

Ljubiša Stamenković iz Niša, iako na pragu devete decenije, zbog ljubavi prema fudbalu i kolekcionarstvu, sa 73 godine počeo da uči engleski i da koristi kompjuter, kako bi što brže i lakše dolazio do sličica i albuma, pre svega sa Svetskih prvenstava u fudbalu.

 

Svoj prvi album popunio je još davne 1958. godine kada je imao samo 17 godina, i to krišom od oca, koji nije dozvoljavao da se novac troši na takve stvari, a od tada pa do danas na hiljade albuma krasi sobu ovog deke, dok se oni najvredniji čuvaju „na sigurnom“.

“Oko 230 popunjenih albuma čuvam u banci. Njihova vrednost je velika, ali neću ih prodavati, čuvam ih za svoje unuke pa neka oni vide šta će sa njima. Ne znam koliko ukupno albuma imam, dosta je tu i duplikata i ne usuđujem se da procenjujem”, kaže Stamenković.

On se priseća da nije uvek bilo lako nabaviti ni sve albume, ali ni sve sličice kako bi ih popunio. Naročito je bilo teško u vreme inflacije, kada je odlazio čak u druge zemlje da kupi albume ili sličice koje fale.

Išao sam u Bugarsku da nabavim šata mi treba. Ali isto tako sam odlazio i da bih prodao neke svoje duplikate. Da nije ovog hobija, ja garantujem da nikad ne bih seo u avion. Neko te pozove, plati ti avionske karte i ideš da prodaš sličice ili album. Nalazio sam se sa kupcima čak u Španiji – priseća se on.

Iako odaje da se od prodaje nekih albuma „fino“ zaradi, a na ebayu samo jedna sličica iz 58. godine, u zavisnosti od toga koliko je retka i u kakvom je stanju, može se naći za oko 30 dolara cenu ne želi da nam oda, ali ističe da se najboja zarada postiže na licitacijama, kao i da su najbollji kupci naši ljudi u Švajcarskoj.

“Verovatno nemaju vremena da skupljaju, a visoke im plate, pa im je lakše da kupe na gotovo”, smatra Ljubiša i dodaje da od svih albuma, nikada ne bi prodao jedino Partizanove koje ima sve u kompletu koji su se ikada pojavili.

I za ovo Svetsko prvnstvo u fudbalu na kome će se nadmetati 32 reprezentacije od 14. juna do 15. jula već je skupio svih 670 sličica koje samo treba da izlepi u album.

“Uvek čekam da skupim sve sličice jer, ako lepim kako koju nabavim, oštećuju se dok listate. Kad ih prikupim sve, odvojim dan – dva i lepim pažljivo jednu po jednu”, objašnjava ovaj strastveni kolekcionar.

Osim albuma fudbalskih svetskih prvenstava od 1966. godine u Engleskoj do ovog u Rusiji, u njegovoj bogatoj kolekciji mogu se naći i oni posvećeni evropskim prvenstvima, Ligi šampiona, Premijer ligi, Primera ligi, ali i po koji vezan za košarku ili tenis. Jedan od dražih mu je, kaže, album jugoslovenskih fudbalera i timova 1. i 2. lige iz sezone 1982/83.

“Ipak, moja najveća ljubav su grbovi i timovi. Koliko puta sam pisao jednom Italijanu zbog toga. Kad sam bio mlad, išao sam kod njega jer sam živeo u Rijeci i Puli. Tako sam nabavljao te sličice, ali nismo više u kontaktu. Još želim da prikupim grbove svih timova sveta”, veli on.

Grbovi timova

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com