Društvo

Niška Banja: Termalne vode korišćene još u praistoriji

Neki nalazi iz bronzanog doba ukazuju da su termalne vode Niške Banje bile korišćene još u praistoriji. Rimljani su banji počeli posvećivati pažnju u 2. veku, o čemu svedoče pronađeni novčići Hadrijana.

U doba Rimljana veći deo koji zahvata današnji park i kupatila bio je ukrašen velelepnim zgradama, koje su 441. godine porušili i spalili Huni. Opisujući zatečene ostatke, istorik Prisk je 448. godine pretpostavio da su oni pripadali hramovima, mada nije isključeno da su oko termalnih izvora postojala svetilišta posvećena Asklepiju ili Heraklu.

Ostaci rimskih građevina otkopani su prilikom izgradnje Novog kupatila 1934. godine. (rimski bazeni), kao i jedna grobnica. A godine 1935. prilikom izgradnje hotela “Milenković” (danas “Partizan”) otkriveno je 6 kamenih sarkofaga u kojima su bila sahranjena deca. Među grobnim prilozima bilo je i zlatnog nakita.

Prilikom izgradnje stacionara “Radon” 1972, godine otkopana je kasnoantička grobnica sa dve kalote, s kraja 5. ili početka 6. veka. Nedaleko od grobnice evidentirani su i kružni temeljni ostaci neke građevine, za koju se pretpostavlja da je bila hram.

Autor: Jovica Vasić

Od 30. aprila serijal o Niškoj Banji pratite svake nedelje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com