Društvo

(VIDEO) Koritnjak dobija kompleks: Sa staklenog krova poletaće “večiti dečaci sa krilima”

Koritnjak u svetu poznat po najdužem preletu - Od Niške Banje do Preševa

“Večiti dečaci sa krilima” kako mnogi nazivaju zaljubljenike u paraglajding uživali su prethodnih dana u letu iznad Niške Banje, puštajući se sa poletnih stanica na Koritnjaku. Ima ih ukupno tri i uz Višegrad stenu Niš i Niška Banja ubrajaju se u značajne svetske paraglajding centre.

U narednim godinama ovo može da bude razvojna turistička šansa gradske banje.  

Koritnjak se pokazao i dokazao na mnogim takmičenjima da ima odličnu poziciju za paraglajding, kaže za Niške Vesti Goran Vučković, iz Paraglajding kluba Grunf.

Goran Vučković, Paraglajding klub Grunf; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

“Ove poletne staze se nalaze na 560 metara nadmorske visine a orijentacija na ovom startu je za pravce vetra sever, severo-zapad i na Koritniku imamo mogućnost i da letimo po severnoj orijentaciji i sa nekim blažim istokom. To je ruža vetrova koja je ovde najčešće dominantna i koja najviše odgovara pilotima”, kaže on.

Druga prednost ovog terena je dodaje Vučković, što je ovde lako uočljivo sa poletišta i “sletište”.

“U toku dana moguće je ovde uraditi više letova, što je prilikom takmičenja veoma važno. Sa ovih terena već su organizovana brojna evropska, svetska prvenstva i kupovi, jer je ovde lako organizovati, kako precizna tako i dužinska sletanja”, kaže Vučković.

On dodaje da njih takmičari iz celog sveta prosto mole da se na ovim terenima održavaju takmičenja, jer malo koji tereni imaju sve ove pogodnosti.

Ono što je karakteristika i dobro za ovaj teren je i to što je on višenamenski, odnosno mogu da se organizuju različite discipline. Neki od takmičara iz Niša imaju i rekorde vredne divljenja.

“Jedan naš takmičar poleteo je sa ovog poletišta i sleteo u Preševo, to je impozantno i u svetskim okvirima. Mi dobijamo velike organizacije velikih takmičenja jer su ovi tereni u svetskim razmerama i zato mi pokušavamo da za 2027. godinu ovde organizujemo Svetsko prvenstvo”, kazao je Vučković.

Mi smo uvereni da paraglading i ostali adrenalinski sportovi jesu turistička šansa za Nišku Banju, kaže Vučković koji dalje objašnjava da ovi tereni jesu turistička atrakcija.

“Mnogi žele da naprave tandemski let, kako naše Nišlije tako i gosti iz drugih krajeva i to jeste naša šansa da preko sporta predstavimo sve naše turističke potencijale”.

Imaju najbolje terene i niški paraglajderisti mogli bi da postižu i bolje rezultate kada bi imali bolju opremu i skupe treninge. Generalno, srpski paraglajding drži kopču sa svetskim paraglajdingom, tvrdi Vučković.

“Težimo tome da ove terene registrujemo kao nacionalni paraglajding centar, kako bi ovde bili organizovani treninzi za reperezentacije, koje se spremaju za svetske nastupe”, završio je on.

Nezvanično saznajemo da će u blizini prve, od ukupno tri, poletne staze na Koritnjaku biti izgrađen velelepni kompleks koji će imati smeštaj, restoran i veliki stakleni krov odakle će poletati “večiti dečaci sa krilima”.

Sređivanje pairologije je u toku a nadamo se da će sa staklenog krova baš sa ove staze poletati piloti takmičari Svetskog prvenstva u paraglajdingu 2027. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com